open-navfaktor-logo
search
Japan
Još jedno radno mjesto u koje će "upasti" roboti, kreću od idućeg mjeseca
Korisnici Uber Eatsa u Japanu uskoro bi mogli dobiti robota koji im dostavlja hranu na ulicama Tokija.
22.02.2024. u 10:44
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Uber je u utorak najavio partnerstvo između robotske firme Cartken i japanskog industrijskog titana Mitsubishi Electric za lansiranje autonomnih robota koji se mogu kretati trotoarima, a koji će početi isporučivati Eats narudžbe u dijelovima Tokija od idućeg mjeseca, piše CNN.

Japan će biti prvo međunarodno tržište koje će imati autonomnu dostavu dostupnu na Uber Eats platformi. Japanu, međutim, nije strano prihvatanje robota pomagača u ugostiteljskoj industriji, a mnogi popularni lanci restorana već godinama koriste robotske servere.

Cartkenovi Model C roboti će dostavljati hranu i kretati se trotoarima Tokija, a operacije će nadgledati Mitsubishi Electric kao dio partnerstva.

Cartkenovi Model C roboti koriste AI (umjetna inteligencija) i tehnologije kompjuterskog vida za navigaciju u svom okruženju.

Roboti koji prelaze trotoar dizajnirani su da izbjegavaju prepreke, puštaju pješake i zaustavljaju se na semaforima. Putuju približno istom brzinom kao i odrasla osoba koja hoda, i opremljeni su kantom za teret koja je dizajnirana da održava hranu na odgovarajućoj temperaturi tokom transporta.

Uber Eats i Cartken prvi su se udružili kako bi pokrenuli autonomne usluge isporuke robota u dijelovima Miamija 2022. godine, a prošle godine su proširili dostavu robota u Fairfaxu, Virginiji.

Japan, kojeg je Njemačka nedavno svrgnula s mjesta treće najveće svjetske ekonomije, već se godinama bori sa starenjem stanovništva i smanjenjem radne snage, što predstavlja ogroman pritisak na njegovu logističku infrastrukturu.

Shoji Tanaka, viši generalni menadžer Centra za napredni razvoj aplikacija, razvojnog odjela u Mitsubishi Electricu, rekao je u izjavi da se usluge isporuke robota "smatraju efikasnom protumjerom logističkoj krizi koja će postati ozbiljnija u budućnosti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.