open-navfaktor-logo
search
Objavili istraživači
Jupiterov mjesec možda ima mjesta pogodna za život
Podzemni bazeni slane vode mogli bi biti uobičajeni na Jupiterovom mjesecu, nazvanom Evropa, naveli su istraživači, dodavši da vjeruju da bi te lokacije mogle biti obećavajuća mjesta za traženje znakova života izvan Zemlje.
20.04.2022. u 20:56
get url
text

Dokazi za plitke bazene vode, nedaleko ispod smrznute površine mjeseca, pojavili su se kada su naučnici primijetili da su džinovski paralelni grebeni koji se protežu na mjesecu Evropa zapanjujuće slični površinskim karakteristikama otkrivenim na ledenom pokrivaču Grenlanda.

Ako su se prostrani ledeni grebeni koji prožimaju Evropu formirali na sličan način kao na Grenlandu, onda bi džepovi podzemne vode mogli biti sveprisutni i pomoći u cirkulaciji hemikalija neophodnih za život.

- Tečna voda blizu površine ledene školjke je zaista provokativno i obećavajuće mjesto za zamisliti život u pokušaju - rekao je Dustin Schroeder, vanredni profesor geofizike na Univerzitetu Stanford, piše The Guardian.

Evropa je nešto manja od Zemljinog mjeseca. Postala je vodeći kandidat u potrazi za životom izvan naše planete. Procjenjuje se da je okean na Jupiterovom mjesecu dubok od 40 do 100 milja, pa iako je jedna četvrtina širine Zemlje, može zadržati dvostruko više vode od svih okeana na našoj planeti zajedno.

Pišući o ovome u časopisu Nature Communications, istraživači opisuju kako su grenlandski dvostruki ledeni grebeni, koji su oko 50 puta manji od onih na mjesecu Evropa, nastali kada su se plitki bazeni podzemne vode smrznuli i lomili površinu iznova i iznova, neprestano podižući dvostruke grebene.

Na Grenlandu voda otiče u podzemne džepove iz površinskih jezera, ali na Evropi naučnici sumnjaju da se tekuća voda potiskuje prema površini iz okeana kroz pukotine u ledenoj ljusci. Ovo kretanje vode moglo bi pomoći cirkulisanju hemikalija neophodnih za život dole u okeanu Jupiterovog mjeseca.

Očekuje se da će NASA-ina misija Europa Clipper, koja bi trebala biti lansirana 2024. godine, rasvijetliti kako su se dupli grebeni formirali kada izvrši detaljno izviđanje Jupiterovog mjeseca i bude istraživalo da li ima uvjete pogodne za život.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.