open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Kina obrisala 1,4 miliona objava s interneta
Kineski regulator za kibernetički prostor objavio je da je obrisao 1.4 miliona objava na društvenim mrežama nakon dva mjeseca istrage o, između ostalog, širenju dezinformacija, ilegalnoj zaradi i imitiranju državnih dužnosnika.
27.05.2023. u 18:12
get url
text

Kineska agencija za kibernetički prostor (CAC) u petak je saopćila da je između 10. marta i 22. maja na društvenim mrežama zatvorila 67 hiljada korisničkih računa i obrisala stotine hiljada objava u sklopu šire kampanje "ispravljanja". 

Kina je od 2021. pregledavala milijarde korisničkih računa kako bi počistila kibernetički prostor i olakšala vlastima da ga kontroliraju, piše agencija Reuters. U posljednjoj kampanji pregledavani su računi na popularnim kineskim društvenim aplikacijama poput WeChata, Douyina i Weiboa. 

Peking često hapsi građane i cenzurira račune zbog dijeljenja informacija koje se smatraju osjetljivima ili kritičnima prema Komunističkoj partiji, vladi ili vojsci. 

Od 67 hiljada ukupno zatvorenih računa, njih 8 hiljada je ugašeno zbog "širenja lažnih vijesti, glasina i štetnih informacija", objavio je CAC. 

Oko 930 hiljada drugih računa kažnjeno je blaže – od uklanjanja svih pratitelja do suspenzija njihovih zarada. 

CAC je u odvojenoj kampanji nedavno zatvorio preko 100 hiljada računa koji su se navodno krivo predstavljali kao medijske kuće. U petak je agencija objavila da je uklonila i gotovo 13 hiljada lažnih vojnih računa s nazivima poput "Zapovjedništvo Crvene armije" ili "Kineske protivterorističke snage". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.