open-navfaktor-logo
search
Poletjela 3. maja
Kineska sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca
Sonda će pokušati prikupiti mjesečev materijal i provesti druga istraživanja u zoni slijetanja koristeći se pritom svojom bušilicom za vađenje uzoraka ispod površine i svojom robotskom rukom za hvatanje materijala
AUTOR: Faktor/Xinhua
02.06.2024. u 07:52
get url
text
Sonda, koju je Kina lansirala početkom maja, sletjela je na suprotnu stranu Mjeseca kako bi prikupila uzorke.
Sonda Chang'e 6, koja je poletjela iz svemirskog lansirnog centra Wenchang na tropskom otoku Hainan (jug), sletjela je prema planu u veliki bazen Južnog pola-Aitken, jedan od najvećih poznatih udarnih kratera u Sunčevom sistemu, objavila je novinska agencija Xinhua, prenoseći saopćenje Kineske svemirske uprave.
Ova 53-dnevna misija pokrenuta 3. maja trebala bi omogućiti uzimanje prvih uzoraka s udaljene strane Mjeseca, rijetko istraženog područja Zemljina satelita.
Sonda će pokušati prikupiti mjesečev materijal i provesti druga istraživanja u zoni slijetanja koristeći se pritom svojom bušilicom za vađenje uzoraka ispod površine i svojom robotskom rukom za hvatanje materijala.
Proces bi trebao biti završen u sljedeća dva dana, dodaje Xinhua.
Kina je već 2019. poslala sondu na suprotnu stranu Mjeseca, ali nije donijela nikakve uzorke.
Naučnici vjeruju da daleka strana Mjeseca, nazvana tako jer je nevidljiva sa Zemlje, a ne zato što nikada ne "hvata" sunčeve zrake, obećavajuća za istraživanje jer su njeni krateri manje prekriveni drevnim tokovima lave od onih na bliskoj i vidljivoj strani.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.