open-navfaktor-logo
search
Obratio se zemljama Arapske lige
Kineski predsjednik zbog Gaze traži sastanak sa arapskim zemljama: Pravda ne može biti trajno odsutna
Suočeni sa turbulentnim svijetom, međusobno poštovanje je način da se živi u harmoniji, a pravičnost i pravda su temelj trajne sigurnosti - rekao je kineski predsjednik Xi Jinping, prenosi Xinhua News
AUTOR: Fena
30.05.2024. u 08:01
get url
text
Xi Jinping
Xi Jinping
Kina želi raditi s arapskim zemljama na rješavanju gorućih problema na način koji vodi ka održavanju pravičnosti, pravde i postizanju dugoročnog mira i stabilnosti, rekao je predsjednik Xi Jinping u govoru u četvrtak u kojem je također naglasio krizu u Gazi.
Kina nastoji da ojača svoje odnose s arapskim državama kao model za održavanje mira i stabilnosti u svijetu, rekao je Xi, prenijeli su državni mediji njegove riječi na Forumu za saradnju Kine i arapskih država u Pekingu.
Govoreći o ratu u Gazi, kineski lider je rekao da se rat ne može nastaviti beskonačno, da pravda ne može biti trajno odsutna i da se "rješenje dvije države" treba čvrsto podržati.
- Suočeni sa turbulentnim svijetom, međusobno poštovanje je način da se živi u harmoniji, a pravičnost i pravda su temelj trajne sigurnosti - rekao je Xi, a prenosi Xinhua News.
On se obraćao šefovima država Bahreina, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Tunisa, kao i ministrima vanjskih poslova drugih zemalja Arapske lige.
Peking je više puta pozivao na rješenje sa dvije države za palestinsko-izraelsku krizu, kao i na trenutni prekid vatre i članstvo Palestinaca u Ujedinjenim nacijama - stavovi koji su usko povezani sa stavovima arapskih nacija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.