open-navfaktor-logo
search
Dva tehnološka diva
Microsoft je prvi put od 2021. pretekao Apple i postao najvrednija kompanija
Dva tehnološka diva bore se za titulu najvrjednije kompanije na svijetu.
11.01.2024. u 21:39
get url
text

Microsoft je prvi put od 2021. pretekao Apple i postao najvrednija kompanija na svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji koja mjeri vrijednost i broj dionica kompanije, prenose svjestki mediji.

Microsoft, sa sjedištem u Redmondu u saveznoj državi Washington, nadmašio je Apple tokom današnjeg trgovanja na Njujorškoj burzi (NYSE) kada je njegova vrijednost porasla za 1.5 posto i dosegla 2.888 biliona dolara.

Apple, sa sjedištem u Cupertinu u Kaliforniji, pao je za 0.3 posto s tržišnom kapitalizacijom od 2.887 biliona dolara.

Dionice Applea pale su 3.3 posto do sada u januaru, u poređenju s rastom Microsofta od 1.8 posto.

Pad Applea uslijedio je nakon niza snižavanja rejtinga i rasta zabrinutosti da će prodaja iPhonea, najprepoznatljivijeg proizvoda kompanije, ostati slaba, posebno na glavnom tržištu u Kini.

Kina bi mogla biti kočnica za učinak u nadolazećim godinama - poručila je brokerska kuća Redburn Atlantic u jučerašnjoj bilješci za klijente, ukazujući na ponovno konkurentnost Huaweija i kinesko-američke napetosti koje su povećale pritisak na Apple.

Dionice Applea, čija je tržišna kapitalizacija dosegla vrhunac od 3.081 triliona dolara 14. decembra, završile su prošlu godinu s dobitkom od 48 posto.

To je bilo niže od porasta od 57 posto Microsofta, koji je 2023. godine izbacio alate pokretane generativnom umjetnom inteligencijom (AI) zahvaljujući svojoj povezanosti s OpenAI-jem, proizvođačem ChatGPT-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.