open-navfaktor-logo
search
Korisno je znati
Mobitel se često zagrijava: Evo šta sve može biti razlog
Kada se mobitel previše zagrije, njegove funkcije mogu biti narušene.
03.09.2021. u 18:39
get url
text

Većina modernih telefona obavijestit će vas, pa čak i poduzeti mjere opreza kada im postane prevruće, ali neki stariji modeli možda neće.

Toplinsko širenje jedan je od potencijalnih izvora oštećenja uređaja jer može uzrokovati otapanje bilo koje komponente mobitela.

Kad vam je telefon prevruć, baterija će se brže isprazniti. Procesor će raditi sporo i vjerovatnije je da će se vaše aplikacije srušiti.

Pokazalo se da su neke baterije telefona čak i eksplodirale u takvim uvjetima.

Ako koristite mobitel i primijetite da je postao prevruć, ovo je nekoliko potencijalnih uzroka: svjetlina je jako pojačana, koristite previše aplikacija odjednom, koristite aplikaciju koja preopterećuje sistem, postavke uređaja nisu optimizirane, uređaj se teško povezuje sa slabim Wi-Fijem ili Bluetoothom, maskica sprečava ispravnu ventilaciju uređaja.

Ako se uređaj zagrijava čak i ako ga ne koristite, postoji nekoliko razloga i za to: u pozadini radi neka aplikacija, oštećen je punjač ili utor za punjač, imate virus, zlonamjerni softver ili oglasni softver na telefonu koji samostalno izvršava neovlaštene zadatke u pozadini.

Šta uraditi kada uređaj postane prevruć?

Ako se uređaj jako zagrijao, trebali biste ga odmah isključiti. Ako je mobitel bio na punjaču, isključite ga s punjenja i uklonite maskicu.

Mobitel stavite ispred ventilatora ili na vrećicu smrznutog graška dok se ne ohladi dovoljno da biste ga mogli ponovo koristiti.

Nakon toga trebate ponovo pokrenuti uređaj te smanjiti svjetlinu na najnižu moguću opciju, piše Make use of.

Možete poduzeti određene preventivne korake kako biste spriječili da se uređaj pretjerano zagrijava: koristite samo programe i aplikacije koje su odobrene od službenih izvora, pripazite na zlonamjerne i neprovjerene aplikacije, obrišite aplikacije, dokumente i druge sadržaje koje ne trebate ili ne koristite, nikad nemojte otvarati na oglase koji iskaču (pop-up oglasi) jer najčešće sadrže "trojanac," nemojte uređaj direktno izlagati sunčevoj svjetlosti i drugim izvorima topline.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.