open-navfaktor-logo
search
Nastavljaju okršaje
Musk protiv Zuckerberga: Zaprijećeno tužbama nakon lansiranja konkurentske aplikacije
Kompanija Twitter razmatra tužbu protiv rivala Mete zbog brzorastuće konkurentske aplikacije Threads.
07.07.2023. u 10:01
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Ova aplikacija kompanije Meta, predstavljena u srijedu, slična je Twitteru i šefovi Mete su ga predstavili kao "prijateljsku" alternativu.

Vlasnik Twittera Elon Musk rekao je da je "konkurencija uredu, varanje nije", ali je Meta u pravnom pismu demantovala tvrdnje da je bivše osoblje Twittera pomoglo u kreiranju Threadsa, piše BBC.

Više od 30 miliona ljudi prijavilo se za novu aplikaciju, navodi Meta.

Izgled i dojam Threadsa su slični onima na Twitteru, primijetio je tehnološki reporter BBC Newsa James Clayton. Rekao je da su vijesti i ponovno objavljivanje "nevjerovatno poznati".

VEZANI TEKST - Zuckerberg pokrenuo novu aplikaciju: Dobrodošli u Threads

Advokat Twittera Alex Spiro poslao je pismo izvršnom direktoru Mete Marku Zuckerbergu u srijedu optužujući Metu za "sistematsko, namjerno i nezakonito prisvajanje Twiterovih poslovnih tajni i druge intelektualne svojine" kako bi kreirao Threads.

Konkretno, Spiro je naveo da je Meta unajmila desetke bivših zaposlenika Twittera koji su "imali i nastavljaju da imaju pristup Twitterovim poslovnim tajnama i drugim visoko povjerljivim informacijama" što je na kraju pomoglo Meti da razvije ono što je on nazvao "copycat" Threads aplikaciju.

- Twitter namjerava striktno provoditi svoja prava intelektualne svojine i zahtijeva da Meta poduzme hitne korake da prestane koristiti bilo kakve Twitterove poslovne tajne ili druge visoko povjerljive informacije - navodi se u pismu.

- Twitter zadržava sva prava, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pravo da traži i građanske pravne lijekove i sudsku zabranu bez daljnjeg upozorenja - dodaje se.

BBC News, koji je vidio kopiju pisma, kontaktirao je i Metu i Twitter za komentar.

Musk je rekao da je "konkurencija uredu, varanje nije" u odgovoru na objavu na Twiteru koja se poziva na pravno pismo.

Na Threadsu, glasnogovornik Mete Andy Stone je objavio da "niko u inženjerskom timu Threadsa nije bivši zaposlenik Twittera - to jednostavno nije stvar".

I Musk i Zuckerberg su priznali rivalstvo oko Threadsa, koji je povezan s Instagramom, ali radi kao samostalna aplikacija.

Kako je lansiran u 100 zemalja, Zuckerberg je prekinuo više od 11 godina šutnje na Twiteru kako bi objavio veoma popularan mem od dvije gotovo identične figure Spidermana koje pokazuju jedna na drugu, što ukazuje na sukob.

VEZANI TEKST - Mark Zuckerberg prihvatio izazov Elona Muska za borbu u kavezu

Ubrzo nakon toga, i dok je riječ "Threads" postala globalno popularna na njegovoj platformi, Musk je rekao da je "beskrajno bolje biti napadnut od stranaca na Twitteru, nego se prepustiti lažnoj sreći Instagrama za skrivanje bola".

Izvršna direktorica Twittera Linda Yaccarino rekla je u tvitu u četvrtak da se platforma, koja je ranije prijavila oko 260 miliona mjesečnih korisnika, "često oponaša", ali "nikada ne može biti duplicirana".

I Meta i Twitter poduzeli su značajna otpuštanja ove godine, a Meta je u aprilu najavila da će smanjiti broj zaposlenih za otprilike 10.000.

Twitter je izgubio veliki dio od svojih 7.500 zaposlenih, čak 80 posto, u talasima otpuštanja nakon što je Musk preuzeo vlast prošlog oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.