open-navfaktor-logo
search
SAD
Muzički izdavači tužili Twitter
Grupa od 17 muzičkih izdavača u SAD-u tužila je Twitter, tvrdeći da je platforma omogućila kršenje autorskih prava koja uključuje skoro 1.700 pjesama.
20.06.2023. u 12:29
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Nacionalno udruženje muzičkih izdavača (NMPA) traži više od 250 miliona dolara odštete, prenio je BBC.

U tužbi podnesenoj Federalnom okružnom sudu u Nashvilleu, NMPA je tvrdila da Twitter "dozvoljava i podstiče kršenje" radi zarade.

Navodi se i da se situacija nije poboljšala otkako je Elon Musk kupio kompaniju.

NMPA, koja predstavlja kompanije - uključujući Sony Music Publishing, BMG Rights Management i Universal Music Publishing Group - navodi da Twitter nastavlja da "ubire ogroman profit od dostupnosti nelicencirane muzike bez plaćanja neophodnih naknada za licenciranje".

Dodaje se da su kršenja Twitteru dala "nepravednu prednost" u odnosu na konkurente - uključujući TikTok, Facebook, Instagram, YouTube i Snapchat - koji plaćaju muzičke licence.

Twitter "stoji sam kao najveća platforma društvenih medija koja je potpuno odbila da licencira milione pjesama na svom servisu", rekao je predsjednik NMPA David Israelite u izjavi.

Musk, koji je nedavno povratio titulu najbogatije osobe na svijetu, kupio je Twitter prošle godine za 44 milijarde dolara. Ranije ovog mjeseca, Linda Yaccarino, bivša šefica oglašavanja u medijskom gigantu NBCUniversal, postala je nova šefica Twittera. Otkako je kupio Twitter, Musk je smanjio 75 posto svoje radne snage, uključujući timove zadužene za praćenje zloupotreba, i promijenio način na koji kompanija provjerava račune.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.