open-navfaktor-logo
search
Rezultati istrage
Najnoviji izvještaj NASA-e govori o tome postoje li vanzemaljci ili ne
NASA-ina istraga stotina navodnih ukazanja neidentificiranih letećih objekata (NLO) otkrila je kako nema dokaza da vanzemaljci stoje iza neobjašnjivih fenomena, ali američka svemirska agencija također nije mogla isključiti tu mogućnost.
15.09.2023. u 08:41
get url
text

Ako je istina tamo negdje vani, ovaj dugo očekivani izvještaj nudi uvjerljive dokaze, piše BBC.

No u izvještaju je naznačeno da će NASA istražiti ono što naziva UAP-om (Unidentified Anomalous Phenomena/Neidentificirani anomalni fenomen) poboljšanom tehnologijom i umjetnom inteligencijom.

Administrator NASA-e Bill Nelson rekao je da američka svemirska agencija neće samo preuzeti vodeću ulogu u istraživanju mogućih incidenata UAP-a već će dijeliti podatke s većom transparentnošću.

Izvještaj se sastoji od 36 stranica prilično tehničkih i naučnih opažanja.

Evo nekih ključnih zaključaka:

Nema dokaza da vanzemaljci postoje, ali bi mogli postojati

Na posljednjoj stranici izvještaja stoji kako nema razloga za zaključak da vanzemaljski izvori stoje iza stotina viđenja UAP-a koje je NASA istražila.

- Međutim, ti su objekti morali putovati kroz naš solarni sistem da bi došli ovdje - stoji u izvještaju.

Iako izvještaj nije zaključio da vanzemaljski život postoji, NASA nije negirala mogućnost "potencijalno nepoznate vanzemaljske tehnologije koja djeluje u Zemljinoj atmosferi".

Ograničena količina UAP podataka

Nicola Fox, administratorica NASA-ine Uprave za naučlne misije, rekla je sljedeće:

- UAP-ovi su jedna od najvećih misterija naše planete, i to uglavnom zbog nedostatka visokokvalitetnih podataka - kaže Fox.

Unatoč brojnim prijavljenim viđenjima UAP-a, Fox je rekla da obično nema dovoljno podataka koji se mogu koristiti za donošenje konačnih naučnih zaključaka o prirodi i porijeklu UAP-a.

Fox je objavila da je NASA imenovala novog direktora istraživanja UAP-a kako bi uspostavila bazu podataka za procjenu budućih podataka.

Direktor će koristiti umjetnu inteligenciju i strojno učenje u procesu prikupljanja i analize podataka.

NASA analizira fotografije "vanzemaljaca" iz Meksika

Novinar BBC-ja Sam Cabral pitao je komisiju NASA-e o nizu fotografija navodnih vanzemaljaca koje su početkom ove sedmice predstavljene meksičkim vlastima.

Samoproglašeni stručnjak za NLO Jaime Maussan iznio je pred meksički Kongres ono što je predstavio kao dva drevna "neljudska" vanzemaljska leša. Tvrdio je da su tijela pronađena u Cuscu u Peruu 2017. i da je radiokarbonsko testiranje utvrdilo da su stari 1.800 godina.

Autentičnost uzoraka dočekana je s velikim skepticizmom u naučnin krugovima, a sam Maussan je i ranije iznosio tvrdnje o vanzemaljskom životu koje su potom opovrgnute.

NASA-in naučnik dr. David Spergel rekao je:

- Učinite uzorke dostupnima svjetskoj naučnoj zajednici i vidjet ćemo o čemu se radi - rekao je za BBC.

Identitet novog NLO šefa ostaje tajna 

Postavljen je NASA-in direktor istraživanja UAP-a, ali njegov identitet ostaje tajna. Pojedinosti uloge i iznosa koji će biti plaćen ostali su neobično nejasni tokom brifinga u četvrtak s obzirom na to da se NASA obavezala da će biti transparentnija u svom istraživanju UAP-a.

Jedan od razloga mogla bi biti zaštita novog direktora od eventualnog uznemiravanja javnosti.

Dr. Daniel Evans, pomoćnik administratora NASA-e za istraživanje, rekao je da su članovi UAP istraživačkog panela primili stvarne prijetnje. Rekao je da NASA sigurnost i sigurnost tima shvata izuzetno ozbiljno i da su prijetnje bile razlog odluke da se ne objavi ime voditelja istraživanja UAP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.