open-navfaktor-logo
search
Uništio ga
Navukao 1.000 virusa na svoj laptop da vidi koji je antivirusni program najbolji, evo rezultata
I nije trebalo dugo da njegov laptop bude potpuno prožet reklamama, leptirima koji lete po ekranu i veoma čudnom verzijom Minecrafta.
AUTOR: Unilad/Faktor
16.05.2024. u 08:54
get url
text
YouTuber Nicholas Zetta, poznat kao Basically Homeless, preuzeo je 1.000 virusa na svoj laptop kako bi testirao koji je antivirusni softver najefikasniji.
Odlučio se na nešto što je san hakera. Prevare za krađu identiteta, zamršene tekstualne poruke i e-poruke... Beskonačna je lista načina na koji hakeri pokušavaju dohvatiti naše lične podatke, piše Unilad.
Ali šta bi se dogodilo da ignorišete sve ovo i potrudite se da direktno preuzmete sve viruse?
To je upravo ono što je Nicholas uradio, skoro je preuzeo svaki virus koji je mogao zgrabiti.
Proces je dokumentovao u videu za svoj YouTube kanal, koji počinje objašnjenjem njegovog cilja - da vidi koji je antivirus najbolji. Proces nije bio nimalo kompliciran, u suštini se sastojao od klikanja na što više web stranica i linkova sumnjivog izgleda.
I nije trebalo dugo da njegov laptop bude potpuno prožet reklamama, leptirima koji lete po ekranu i veoma čudnom verzijom Minecrafta.
To ga je također dovelo do web stranice koja je imala direktorij virusa zlonamjernog softvera koji su bili spremni za preuzimanje - što znači da je mogao dobiti sve u jednom potezu.
To je uključivalo mnogo klikanja na "da", bez gledanja šta preuzima. Pristao je da odobri pristup sistemima svog kompjutera, što bi inače bilo teško.
Nešto što je smatrao uznemirujućim je koliko je ovih iskačućih reklama i nepredviđenih web stranica usmjereno na mlađe ljude, privlačeći ih "hack paketima" za igre poput Fortnitea i Robloxa.
Nakon što je preuzeo nekoliko stotina virusa, odlučio je da testira svoje antivirusne programe.
Od Nortona do McAfeea i Bitdefendera do Kasperskyja, instalirao je mnoštvo antivirusnog softvera u pokušaju da zaštiti svoj uređaj.
Nakon što je nekoliko trenutaka skenirao njegov kompjuter, postalo je jasno da je njegov laptop skoro otpisan.
Ali zapanjujuće, neki od programa nisu pronašli bukvalno nikakav zlonamjerni softver.
Bolji programi su, međutim, uspjeli pronaći stotine prijetnji. Obećao je da će proces dubinskog čišćenja softvera biti dokumentiran u drugom videu na njegovom kanalu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.