open-navfaktor-logo
search
Monopol
Objavio CNN: SAD tuže tehnološkog giganta Apple
Autor: CNN/Faktor
21.03.2024. u 17:27
get url
text
Ministarstvo pravde SAD-a će danas podnijeti hitnu antimonopolsku tužbu protiv Applea, kazalo je troje ljudi upoznatih s temom.
To je posljednja, ali najveća u nedavnom nizu velikih tehnoloških kompanija koje se suočavaju s optužbama za monopol od strane američke vlade, koja se obračunava s velikom industrijom čija je moć u posljednjih nekoliko decenija uglavnom ostala neprovjerena, objavio je CNN.
Dugo očekivana tužba dolazi nakon godina navoda kritičara da je Apple naštetio konkurenciji restriktivnim uvjetima u trgovini aplikacija, visokim naknadama i "zazidanim" pristupom svom hardveru i softveru: Apple čini svoju tehnologiju jednostavnom za korištenje, ali to postiže strogom kontrolom, a u nekim slučajevima i ograničavanjem načina na koji kompanije treće strane mogu komunicirati sa proizvodima i uslugama tehnološkog behemota. U nekim slučajevima, Apple može svojim vlastitim proizvodima dati bolji pristup i mogućnosti od konkurencije.
Na primjer, Apple omogućava korisnicima iPhonea da bez problema šalju visokokvalitetne fotografije i video zapise, ali multimedijalni tekstovi na Android telefonima su sporiji i zrnasti. 
Ove godine evropski propisi natjerali su Apple da drugim kompanijama da pristup hardverskom čipu iPhonea za plaćanje, omogućavajući stvaranje konkurentskih digitalnih novčanika. Ali ta su pravila ograničena na Evropsku uniju.
A Apple održava velikih 30 posto provizije na većinu prodaje putem svoje trgovine aplikacija, česta je pritužba kompanija koje pokušavaju prodati pretplate, govoreći da ih ogroman udio Applea na tržištu pametnih telefona tjera da plaćaju ono što tvrde da je nepotrebno visoka provizija.
Apple je godinama odbacivao kritike da je njegova praksa antikonkurentna. 
Slučaj predstavlja najnoviji napor Bidenove administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena da tehnološke gigante pozove na odgovornost prema američkom antimonopolskom zakonu. Apple je jedina velika tehnološka kompanija koju savezna vlada još nije tužila zbog navodnih kršenja antimonopolskih propisa.
Apple je naveden u opsežnom izvještaju Kongresa iz 2020. godine u kojem je utvrđeno da proizvođač iPhonea, zajedno s Metom, Googleom i Amazonom, ima monopolsku moć.
Sudski postupak mogao bi opteretiti Appleovu cijenu dionica koja trenutno procjenjuje kompaniju na nešto manje od tri biliona dolara i mogao bi nametnuti promjene u politikama, poslovnim strategijama, proizvodima i aplikacijama tehnološkog giganta. Appleove dionice pale su u četvrtak za manje od jedan posto. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.