open-navfaktor-logo
search
Neuralink
Pacijent kojem je ugrađen implantat upravlja mišem pomoću misli
Čini se da se prvi čovjek kojemu je ugrađen moždani implantat kompanije za medicinsku tehnologiju Elona Muska, Neuralink u potpunosti oporavio i može upravljati kompjuterskim mišem uz pomoć misli, rekao je u ponedjeljak američki osnivač startupa.
20.02.2024. u 16:06
get url
text

- Zasad je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio, uz neurološke faktore kojih smo svjesni. Pacijent može pomicati miša po ekranu samo uz pomoć svojih misli - objavio je Musk na platformi društvenih medija X.

Kazao je kako u Neuralinku sada nastoje postići da pacijent mišem napravi što više klikova. Kompanija je u januaru ugradila implantat u mozak svojega prvog ljudskog pacijenta, nakon što je u septembru dobila odobrenje za to.

Implantat kompanije Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom.

U maju je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima.

Implantat čine 1.024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle.

Neuralink je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom - paralizom u nogama i rukama. Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.