open-navfaktor-logo
search
Nacionalna sigurnost
SAD od nedjelje zabranjuje korištenje društvenih mreža Tik Tok i WeChat
Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država od 20. septembra će zabraniti korištenje aplikacija društvenih mreža TikTok i WeChat koje su u vlasništvu kineskih kompanija.
18.09.2020. u 16:40
get url
text

U saopćenju tog ministarstva se navodi kako vladajuća Komunistička partija Kine koristi te dvije društvene mreže kao prijetnje nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Ističući kako TikTok i WeChat nisu identična, ali jesu slična prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti, iz Washingtona su saopćili da će zabranom tih aplikacija od nedjelje biti znatno otklonjene prijetnje te vrste.

U saopćenju se dalje navodi da su obje sporne aplikacije od korisnika uzimale lokacije i druge lične podatke, a da kompanije koje su njihovi vlasnici obavezno sarađuju s kineskim obavještajnim službama.

- Zbog toga upotreba aplikacija WeChat i Tik Tok predstavlja neprihvatljive rizike za američku nacionalnu sigurnost - navodi se u saopćenju.

Zabranu bi sredinom novembra mogao ukinuti američki predsjednik Donald Trump, ukoliko procijeni da su otklonjenje prijetnje po nacionalnu sigurnost.

Američki predsjednik Trump je početkom augusta najavio da će zabraniti kinesku društvene mreže TikTok i WeChat, ukoliko ona hitno ne bude prodana nekoj američkoj kompaniji. Tri dana kasnije je potpisao odluke o tim zabranama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.