open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Negativni trend: Teorije zavjere stvorene umjetnom inteligencijom preplavile TikTok
Autor: Faktor/Index.hr
22.03.2024. u 09:59
get url
text
FOTO: Screenshot/TikTok
Od čudovišta i vampira do ubitačnih asteroida, korisnici TikToka plasiraju čudne teorije zavjere o kraju svijeta, upozoravaju istraživači, u još jednom trendu dezinformiranja na platformi čija sudbina visi o niti u Sjedinjenim Američkim Državama.
Neprofitna organizacija Media Matters upozorila je u svom izvještaju na novi trend u kojemu korisnici TikToka nastoje unovčiti viralne videozapise s neutemeljenim tvrdnjama o tome da američka vlada potajno hvata ili drži mitološka čudovišta poput King Konga.
Videozapisi, od kojih mnogi imaju milione pregleda i često su praćeni sablasnom pozadinskom muzikom, sadrže glasove koje je generirala umjetna inteligencija, a ponekad oponašaju i slavne osobe.
Abbie Richards, istraživačica dezinformacija na TikToku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti finansijski isplativo kroz Kreativni program TikToka.
- Finansijsko poticanje sadržaja koji je i vrlo zanimljiv i jeftin za proizvodnju stvara okruženje za razvoj teorija zavjere - napisala je Richards u izvještaju Media Mattersa.
Glasnogovornica TikToka insistirala je na tome da "teorije zavjere nisu prikladne za zaradu, kao ni za preporuku" u feedovima korisnika.
- Štetne dezinformacije su zabranjene, a naši timovi za sigurnost uklanjaju 95 posto njih na proaktivan način prije nego što se prijave - rekla je glasnogovornica AFP-u, piše Index.hr.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.