open-navfaktor-logo
search
Ko će biti ulagači
Bivši američki ministar finansija osniva grupu investitora za kupovinu TikToka
Društvena mreža TikTok suočava se s prijetnjama da bude zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog toga što, kako tvrde američki zvaničnici, predstavlja problem za nacionalnu sigurnost
Anadolija
14.03.2024. u 21:59
get url
text
TikTok
TikTok
Bivši američki ministar finansija Steven Mnuchin izjavio je da će osnovati grupu investitora za kupovinu TikToka, prenosi Anadolija.
Društvena mreža TikTok suočava se s prijetnjama da bude zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog toga što, kako tvrde američki zvaničnici, predstavlja problem za nacionalnu sigurnost.
U intervjuu za televiziju "CNBC", Mnuchin je izjavio da treba usvojiti zakon pod nazivom "Zaštita Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani neprijatelji", koji je već usvojen u Zastupničkom domu i upućen u Senat.
Istakao je također da će formirati grupu investitora za kupovinu TikToka.
- Ovo bi trebalo da pripada američkim kompanijama. Nemoguće je da, primjera radi, Kinezi dozvole nekoj američkoj kompaniji da posjeduje tako nešto u Kini - kazao je Mnuchin.
Iako Mnuchin nije precizirao ko će biti investitori, pojasnio je da američki tehnološki giganti kao što su Google i Meta neće biti uključeni u grupu investitora za kupovinu TikToka jer bi to moglo biti protivno antimonopolskim pravilima.
Istakao je da mnogi korisnici vole ovu aplikaciju i da je ne treba zatvarati.
- Aplikaciju treba ponovo kreirati u SAD-u. To mora biti naša tehnologija. Ne bi trebala biti pod kontrolom Kineza. Nadam se da ćemo moći pronaći rješenje prema kojem će Kina dozvoliti da se izvši prodaja bez transfera tehnologije - kazao je Mnuchin.
Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew nagovijestio je ranije da prodaja ove popularne društvene mreže nije opcija.
Otkad je pokrenut 2016. godine, TikTok se brzo proširio svijetom i u kratko vrijeme postao popularna društvena mreža.
TikTok trenutno širom svijeta ima više od 1,7 milijardi korisnika.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.