Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina. Antioksidansi učestvuju u procesima sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te na taj način pomaže u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sustava (npr. Alzheimer).

Da biste u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupina, poželjno ih je jesti zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorištavaju hranjivi sastojci. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim slasticama od kupine zadržavajući svoje ljekovito svojstvo. Ako se jedu redovnmo, kupine također pomažu u očuvanju od upale dišnog sistema i tromboze.

Istraživanje provedeno na Univerzitezu Pittsburg, a objavljeno u Journal of Biological Cgemistry, otkrilo je da kupine prirodno sadrže tvari koje razaraju stanice leukemije. Velika prednost kupina je i njihov visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u reguliranju tjelesne težine.

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivan sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluje protuupalno. Stoga vam kod glavobolje može pomoći zdjelica svježih kupina. Ovo voće također doprinosi zaštiti vida i jačanju imunološkog sistema. Listovi kupine imaju antiseptička i protugljivična svojstva te sastojke za jačanje organizma i stezanje.