Kolaps u zdravstvu

Vlast u RS-u hvali se ulaganjima, a pet bolnica ima poreski dug oko 48 miliona KM

Objavljeno: 14.03.2019. u 14:36 Autor: B. S. - M. R.

Najkritičnije stanje je u bolnici u Istočnom Sarajevu, gdje su ukupne poreske obaveze na kraju 2018. godine iznosile oko 29,9 miliona KM

Kineska kompanija gradit će bolnicu u Doboju FOTO: RTRS

Kineska kompanija "China Sinopharm International Corporation" bit će izvođač radova na izgradnji nove bolnice "Sveti apostol Luka", čiji je kamen temeljac danas položen u Doboju.

Kako je na svečanosti u Doboju rekao predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, radi se o investiciji vrijednoj 88 miliona KM bez PDV-a. Plaćanje će se vršiti u 120 rata, rok izgradnje bolnice je tri godine, a objekat će se prostirati na više od 28.000 kvadratnih metara i imat će 450 ležaja.

- Građani će imati najsavremenije uvjete za liječenje, dostojne 21. vijeka. Izgradnjom ove bolnice zdravstveni sektor RS-a neće zaustaviti investicije. Mi imamo namjeru da i u Foči pravimo novu bolnicu, da proširujemo bolnice ui Zvorniku, Bosanskoj Gradišci, da svi građani RS-a imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu – najavio je Višković.

Višković je naglasio je da je više od 800 miliona maraka uloženo u zdravstveni sektor RS-a otkako je SNSD sa koalicionim partnerima na vlasti. Međutim, ono što je premijer RS-a zaboravio spomenuti jeste činjenica da samo pet bolnica u ovom entitetu ima ukupan poreski dug od oko 48 miliona maraka, a pokrenuti su i postupci prinudne naplate.

Najkritičnije stanje je u bolnici u Istočnom Sarajevu, gdje su ukupne poreske obaveze na kraju 2018. godine iznosile oko 29,9 miliona KM.

Od tog iznosa, dospjele, a neizmirene tekuće obaveze iznose oko 28,5 miliona KM, dok dospjele, a neizmirene obaveze po osnovu rješenja o odgođenom plaćanju poreskih obaveza Ministarstva finansija RS-a iznose više od 1,3 miliona KM. Ostatak duga po osnovu rješenja o odgođenom plaćanju koji nije dospio za plaćanje 31. decembra 2018. godine, iznosi oko 4,3 miliona KM.

Za dospjele, a neizmirene obaveze vode se postupci redovne naplate, odnosno izdaju se opomene za plaćanje, a pokrenut je i postupak prinudne naplate.

Dospjele obaveze bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini iznose više od 10,8 miliona KM. U ovoj bolnici je osim prinudne naplate pokrenut i postupak upisa zakonske hipoteke.

Također, prema podacima Poreske uprave RS-a ukupan dug bolnice u Zvorniku je 1,7 miliona KM, bolnica u Trebinju duguje više od 5,7 miliona KM, a bolnica "Dr. Mladen Stojanović" u Prijedoru oko 5,5 miliona KM.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije