Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović danas je, prilikom posjete KJKP Rad i sastanka Radne grupe za kontrolu, praćenje i održavanje komunalne higijene u Kantonu Sarajevo, iskoristio priliku da se sastane s dijelom uprave ovog preduzeća i direktoricom Verom Arnautović.

Ovom prilikom, razgovarano je o aktuelnoj temi vezanoj za upravljanja garažama, a kojima trenutno upravlja ovo preduzeće.

Zajednički je stav da su garaže u lošem stanju, što je uzrok dugogodišnje zapuštenosti i neadekvatnog ulaganja više od 20 godina

Stav ministra Hadžiahmetovića, kao i uprave ovog preduzeća je da će Rad i dalje upravljati garažama, uz obavezu adekvatnog i planskog ulaganja u njihovu rekonstrukciju, a što se nalazi u planovima poslovanja ovog preduzeća.

- Naš zajednički cilj je da se u što skorije vrijeme investira više od 300 hiljada maraka u sanaciju i rekonstrukciju garaža - istakao je ministar Hadžiahmetović, ovom prilikom, te dodao kako će ova sredstva osigurati resorno ministarstvo koje on predvodi.

Najavio je i da će u cilju rješavanja problema sa kojima se građani Novog Grada suočavaju, zbog zabrane parkiranja automobila oko stambenih jedinica i sve češćih kazni policije MUP-a KS, u narednom period predložiti Vladi Kantona Sarajevo da se cijena zakupa garaža umanji za 25 posto, s tim da bi iznos umanjenja sufinansiralo Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

- Zajednički interes građana i vlasti je osiguranje potrebnog parking prostora i rješavanje pitanja saobraćaja u mirovanju, te time i smanje plaćanja kazni sa kojima su građani ove općine trenutno suočeni - naglasio je ministar Hadžiahmetović.

Potcrtao je i kako je cilj da se poveća broj građana koji koriste garaže, kako bi se prostor oko zgrada zajedničkog stanovanja oslobodio za sve druge aktivnosti, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.