Ljekovito

Hurme su blagodat za trudnice i olakšavaju porod

Objavljeno: 12.03.2019. u 20:29

Žene koje su prije porođaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih koje nisu uzimale ovo voće

Hurme su izuzetno zdrave

Istraživanje objavljeno u Časopisu za ginekologiju i akušerstvo (Journal of Obstetrics and Gynaecology) pokazalo je da će žene koje su tokom trudnoće jele hurme vrlo vjerovatno imati mnogo lakši porođaj od onih koje ih nisu konzumirale. Neće im trebati lijekovi. Preporučuje se, u normalnoj trudnoći, šest hurmi dnevno.

Hurme stimuliraju maternicu trudnice, regulišu i pospješuju kontrakcije, što olakšava porod. Maternica je relativno veliki mišićni organ i za vrijeme poroda potrebna joj je odgovarajuća količina prirodnog šećera. Hurme su od velike važnosti za trudnice neposredno pred porod, s obzirom na to da su laksativi, (sredstvo za čišćenje), kako bi se pročistilo debelo crijevo i olakšao porod.

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi četiri sedmice prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije