Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara primili su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu najbolju bh. sportistkinju Larisu Cerić. Ona je i osvajačica bronzane medalje u kategoriji više od 78 kilograma na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u džudou u azerbejdžanskom Bakuu Larisu Cerić, i njenog trenera i selektora bh. reprezentacije Branu Crnogorca.

U najjačoj svjetskoj konkurenciji Cerić je zabilježila četiri pobjede u pet borbi uz poraz od kasnije svjetske prvakinje.

- Ovo je historijski uspjeh bh. sporta i ja vam od srca čestitam na tom postignuću. Znam da ste godinama vrijedno radili kako biste došli do svjetskog vrha, ali isto tako znam da ovo nije vaša posljednja riječ. Nadam se da je ovom rezultatu u određenoj mjeri doprinijela i materijalna podrška koju Vlada Federacije BiH daje vrhunskim sportistima na putu ka ostvarivanju najboljih rezultata - rekao je federalni premijer.

Ministar Čampara istakao je sjajna postignuća bh. sportista u pojedinačnoj konkurenciji na svjetskoj sceni, uz činjenicu da je ovaj rezultat Larise Cerić, uz bronzu atletičara Amela Tuke na 800 metara sa Svjetskog prvenstva 2015. godine u Tokiju, jedan od najvećih u historiji samostalne Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio da vrhunski sportisti zaslužuju još veću sistemsku podršku, posebno sa državnog nivoa.

Zahvalivši na čestitkama Cerić i Crnogorac su istakli da su im, nakon ove godine iz snova, najveći izazov Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, jer Bosna i Hercegovina još uvijek nema olimpijsku medalju, te istakli kako je to prilika da se dostigne i taj dugo čekani cilj.