Uskratio odgovore

Pokrenut postupak protiv Plenkovića u slučaju "lex Agrokor"

Objavljeno: 28.09.2018. u 19:13

Razlog je netransparentno komuniciranje Andreja Plenkovića prema javnosti, ali i povreda načela obnašanja javne dužnosti

Andrej Plenković

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa danas je pokrenula postupke protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te čelnika Mosta i potpredsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova zbog povrede načela obnašanja javne dužnosti i netransparentnog komuniciranja prema javnosti u slučaju donošenja tzv. "lex Agrokor".

Nakon podužeg iznošenja aktivnosti prilikom izrade "lex Agrokor", zamjenik predsjednice Komisije Davorin Ivanjek predložio je da se protiv Plenkovića pokrene postupak jer nije komunicirao s javnošću o tome ko su članovi neformalne radne grupe, te zbog predlaganja Ante Ramljaka Trgovačkom sudu za vanrednog povjerenika, kao i nepoduzimanja radnji za onemogućavanje Ramljaka da za svoje savjetnike u krizni menadžment imenuje osobe s kojima je učestvovao u izradi zakona ili koje su s njim blisko povezane.

To su, rekao je, Tomislav Matić iz Texo managementa, Branimir Bricelj i Marko Delić iz Altera Savjetovanja, Tonči Korunić iz InterCapitala, odvjetnik Boris Šavorić i Zoran Besak iz Zadruge za etično finansiranje.

Plenković je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti jer je znao da su te osobe i Ramljak učestvovale u radu neformalne radne grupe, a nije naveo u očitovanju Vlade podatak da je na zakonu radila neformalna radna grupa koja je održavala sastanke u Vladi.

Ivanjek je rekao kako nisu mogli utvrditi da je Plenković kao člana neformalne radne grupe angažirao advokata Šavorića ili njegovo advokatsko društvo, već ga je pozvao i angažirao Ramljak.

Također, ne može se zaključiti kako bi Plenković imao saznanja da bi osobe koje su radile u neformalnoj radnoj grupi, kasnije kao podizvođači AlixPartnersa, ostvarili neke prihode, javlja Hina.

Pokrenut je postupak i protiv čelnika Mosta Bože Petrova jer je, kako je izvijestila predsjednica Komisije Nataša Novaković, bio jedan od inicijatora neformalne radne grupe, učestvovao je na velikom broju njihovih sastanaka, te je u nju predložio Bricelja i Besaka.

Također, u trenutku imenovanja Ramljaka znao je da je on učestvovao u neformalnoj radnoj grupi, kao i da su to bile i osobe koje je imenovao za savjetnike, a o tome nije obavijestio javnost. Uz to, dodala je Novaković, javnost još uvijek ne zna koja je u tome bila uloga Mosta i Petrova.

Na sjednici je također pokrenut postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer je u izjavi medijima 3. marta 2017., vezano uz zapošljavanje Svetimira Marića, brata ministra državne imovine Gorana Marića u Zagrebački holding, dao uputu Upravi trgovačkog društva Zagrebački holding da zaposli Svetimira Marića, iako na to nije imao pravo.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije