U pitanju je 44,47 posto pozitivnih osoba u odnosu na broj testiranih. Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a u posljednja 24 sata priјаvljеnо је 26 smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg kоrоnаvirusа. Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS-u је 1.027, u UKC-u RS-a 439, od čega su 53 pacijenta na respiratoru.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, rekao je da od sutra na području RS-a počinje vakcinacija protiv gripe, za one koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, kao i one koji na to nemaju pravo, a žele da se vakcinišu.

- Pozivamo građane da posebnu pažnju obrate na poštivanje mjera pri dolasku i same vakcinacije - rekao je Zeljković navodeći da očekuju gužve, ali da je bitno da se ispoštuju mjere zbog čega mole građane za strpljenje i razumijevanje.

Vakcina koju je nabavio Institut je četverovalentna, a nabavljeno je 20.000 doza za rizične kategorije i 5.000 doza za komercijalnu vakcinaciju pri čemu će doza za građane koštati 26 KM. Jela Aćimović, epidemiologinja, pojasnila je da je danas započela distribucija vakcina prema domovima zdravlja. Otvorena je i besplatna telefonska linija za informacije i zakazivanje termina. Neće se moći vakcinisati oni koji imaju temperaturu i akutne simptome bolesti.

Zeljković je trenutnu epidemiološku situaciju, kada je u pitanju koronavirus ocijenio kao nepovoljnu, apelujući na građane da i dalje poštuju mjere. Odgovarajući na pitanja novinara, predstavnici Instituta rekli su da kada je u pitanju koronavirus muškarci češće umiru, odnosno da je oko 65 posto umrlih od posljedica koronavirusa u RS-u muškarci.

Navodi da je takav trend primjetan i u svijetu, a da o razlozima za to postoje razne teorije od kojih ni jedna nije definitivno potvrđena. Kada su u pitanju općine u RS-u, u nekima je došlo do smirivanje situacije, u drugima se pogoršala situacija, a trenutno je prema podacima Instituta najgore u Trebinju koje je kasnije ušlo u epidemiju. To je trenutno jedini grad u RS-u koji ima više od 1.500 novih slučajeva na populaciji od 100.000 osoba u 14 dana.