Teški metali

Pravo na grad: Gradonačelnika Mostara demantira rješenje federalne inspektorice

Objavljeno: 23.07.2019. u 17:17

Mještani okolnih naselja 10. juna blokirali su deponiju, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina deponirano na "Uborku" te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema

FOTO: Fena


Iz nevladine organizacije "Pravo na grad" demantirali su u utorak navode mostarskog gradonačelnika koji je u nedavnom medijskom istupu ustvrdio kako na regionalno odlagalište na Uborku nije odlagan dehidrirani mulj iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda već samo pijesak s rešetaka koji prolazi kroz kolektore.

U svom reagiranju "Pravo na grad" navodi kako gradonačelnika Bešlića najbolje demantira Rješenje federalne inspektorice Alme Kereš koja je izlaskom na teren utvrdila točne datume i količine mulja koje su dovezene na deponiju.

U tom rješenju konstatira se da je deponiran dehidrirani mulj (6,3 tone te vrste otpada), a ne komunalni otpad s rešetki kolektora.

U obrazloženju inspektorica se pozvala, među ostalim, i na analizu Federalnog zavoda za agropedologiju u kojoj je vrlo detaljno opisan sastav mulja i istaknuto da isti sadrži količine iznad referentne vrijednosti kada su u pitanju PAH-ovi, HCH, TPH i PCB te da se zbog toga nikako ne može smatrati neopasnim ili komunalnim otpadom, navode dalje iz organizacije "Pravo na grad".

Dodaje se kako je datum na analizi dehidriranog mulja 13. mart 2019. godine, što znači da je Grad Mostar u momentu kada je naredio Javnom poduzeću Parkovi da taj mulj deponira na JP Deponija, vrlo dobro znao o kakvom se mulju radi i da je sve urađeno vrlo svjesno i planirano.

Podsjećamo, problemi s deponiranjem otpada na "Uborku" vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponiran dehidrirani mulj s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Mještani okolnih naselja 10. juna blokirali su deponiju, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina deponirano na "Uborku" te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon desetodnevne blokade mještani su s mostarskim gradonačelnik postigli su dogovor o deblokadi odlagališta. Prema potpisanom sporazumu dogovoreno je, među ostalim, formiranje posebnog stručnog tima koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije