Slovenska vlada objavila je u utorak da je odobrila početna sredstva za lansiranje prva dva satelita projektiranih u Sloveniji koji bi trebali biti poslani u svemir u prvoj polovini iduće godine raketom Vega poduzeća Arianespace.

Riječ je o mikrosatelitu Nemo HD koji su razvili slovenski inženjeri, pri čemu je 85 posto sredstava dala EU, a 15 posto državni budžet. Satelit mase 65 kilograma koji će snimati Zemlju s visine od 600 kilometara dopuna je evropskog sistema Copernicus, vlastitim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta.

Vlada je za projekt njegova finansiranja i lansiranje osigurala 830 hiljada eura, a od priprema proojekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosit će 2,3 miliona eura, u okviru programa Evropske svemirske agencije (ESA).

Slovenija je prije dvije godine postala pridružena članica ESA-e, a konkurira i za stalno članstvo.

Osim mikrosatelita Nemo HD Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit Trisat mase 4,4 kilograma. On će snimati Zemlju na osnovu multispektralnog zahvatanja slika i kratkovalnom infracrvenom spektru, a trebao bi biti u upotrebi najmanje dvije godine, javila Hina.