open-navfaktor-logo
search
Trener bh. kadeta
Admir Hasančić: Imamo kvalitet za plasman na Evropsko prvenstvo
Kadetska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegvoine nedavno je dobila novog selektora i stručni štab.
13.02.2023. u 21:42
get url
text

Za nasljednika Nedima Jusufbegovića, koji je preuzeo mostarski Velež, postavljen je Admir Raščić, a za trenera u stručnom štabu imenovan je Admir Hasančić.

Hasančićev put do državnog tima nije bio nimalo lagan. Od igračkih, do trenerskih dana. No, nekadašnji sjajni fudbaler Čelika, Zagreba, Rijeke, Sarajeva i Hapoel Petah Tikve, sve prepreke uspješno je prevazilazio i na kraju je stigla nagrada. Kao igrač osvojio je tri titule prvaka (Čelik, Sarajevo i Zagreb), a sa Zeničanima je proglašen za najboljeg igrača sezone. I sada će reći kako mu je naslov sa Rijekom ukraden (u finišu meča postigao pogodak, kojeg su sudije neopravdano poništile zbog ofsajda, Rijeka i Osijek odigrali su 1:1, a Croatia je postala prvak)...

Bio je reprezentativac BiH, a dres naše državne selekcije prvi put je obukao još 1995. godine u Dizeldorfu. Tri godine kasnije igrao je i protiv Argentine. Dubok trag ostavio je i u hrvatskom fudbalu, bio je najbolji strijelac Rijeke, drugi strijelac HNL-a, najbolji asistent lige...

Ništa manje uspjeha ne ostvaruje ni kao trener. Hasančić je tvorac šampionske generacije kadeta Sarajeva, koji su prošle sezone izdominirali u BiH, dotukli konkurenciju i suvereno stigla do naslova. Sa Bordo kadetima je osvajio još tri titule, sa juniorima dva Kupa BiH, a sada je trener U-13 selekcije Akademije FK Sarajevo.

- Moj izbor u stručni štab reprezentacije je nagrada za ono što sam napravio tokom karijere, ali i svojevrsna nagrada za Sarajevo, jer će imati svoga trenera u državnoj selekciji. U Akademiji sam od njenog osnivanja.

Šest godina sam bio trener kadeta. Četiri puta sam bio prvak BiH sa U17, osvojio sam dva Kupa sa juniorima. Mogu reći da poznajem ovaj uzrast. Mnoge od tih dječaka sam pratio tokom rada u Sarajevu, upoznat sam sa njihovim kvalitetama, nisu mi nepoznanica i mogu reći da imamo jednu sjajnu generaciju - kazao je Hasančić za Faktor.

Trenutno je sa reprezentacijom u Trebinju, gdje se naš tim sprema za prijateljske mečeve sa Albanijom.

- Ovo je prvo okupljanje novog stručnog štaba i mogu reći da se radi o sjajnoj ekipi trenera. Od selektora Raščića, preko pomoćnika Denisa Maleševića i Nenada Džidića. Tu je i koordinator Zoran Erbez. Dobra smo ekipa i nije bilo problema da se uklopim - naglašava Hasančić.

Naša kadetska reprezentacija reprezentacija, predvođena rahmetli Sakibom Malkočevićem tri puta se plasirala na Evropsko prvenstvo, a to će kako tvrdi Hasančić biti dodatni izazov sve u našem kadetskom timu.

- Sakib je napravio najviše, ne samo kada su kadeti u pitanju, nego sve naše selekcije. Naš cilj je da to ponovimo i da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Krajem marta (od 22. do 28. marta) ćemo igrati kvalifikacije i vjerujem da u konkurenciji Srbije, Izraela i Bjelorusije možemo osvojiti jedno od prva dva mjesta koja vode na EURO. Treba razmišljati na način da imamo kvalitet i da se možemo nositi sa svima. Ako okupimo dobru ekipu, vjerujem da ovi momci mogu izboriti plasman na EP - zaključio je Hasančić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.