open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Advokat dr. Abela Baltića: Navodi o mom klijentu su neosnovani i proizvoljni, cilj im je da mu se povrijedi čast i ugled
Povodom teksta pod naslovom "Domu zdravlja KS mjesecima fali ljekara, na birou ih više od stotinu: Ko će riješiti problem?", objavljenog 06.9.2022. godine, redakciji Faktora putem advokata Radomira Nikolića pismeno reagiranje - demantij uputio je doc. dr. Abel Baltić, direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo (DZKS). 
13.09.2022. u 10:19
get url
text

Demantij objavljujemo u cijelosti, uz napomenu da navodi koji se demantiraju (boldirani u tekstu) nisu činjenice, niti navodi i mišljenje autora teksta objavljenog na portalu Faktor, već citat iz anonimnog pisma koje je stiglo na adresu redakcije, a koji je vjerno prenesen u tekstu bez autorske intervencije, kako to nalažu pravila novinarske struke i prakse, a za koje je uredništvo portala smatralo, da je u interesu informiranja javnosti da ga objavi i iza kojih navoda portal Faktor ne stoji, jer nisu njegovi.

Također, autor teksta u cilju provjere navoda iz pisma uputio je zvaničan upit JU DZKS, s akcentom da lično odgovori dr. Baltić, čime mu je data mogućnost da odgovori na navode iz anonimnog pisma. Odgovor prispio iz JU DZKS u cijelosti je objavljen u tekstu.

VEZANI TEKST - Domu zdravlja KS mjesecima fali ljekara, na birou ih više od stotinu: Ko će riješiti problem?

U nastavku u cijelosti, uz lektorske intervencije, prenosimo demantij pristigao putem advokata Radomira Nikolića:

Poštovani,

Dana 06.9.2022. godine portal Faktor.ba objavio je članak pod naslovom "Domu zdravlja KS mjesecima fali ljekara, na birou ih više od stotinu: Ko će riješiti problem?".

Na naslovnoj strani objavljenog članka objavljena je fotografija doc. dr. Baltić Abela. U podnaslovu navedenog članka: Poznat "cjenovnik" zapošljavanja (u pitanju je međunaslov u tekstu, a ne podnaslov - op. r. F.) , objavili ste / prenijeli sljedeći tekst: "Pored toga što je ovo nadasve ponižavajuća odluka Uprave JU Dom zdravlja KS, na čelu sa direktorom Abelom Baltićem,  Upravnim odborom na čelu sa Ademirom Spahićem i stranke, odnosno organizirane kriminalne grupe, tu je i činjenica da se ljekari koji rade očigledno ne bune radi ove odluke zato što znaju da će dobijati veći iznos plaće za fiktivno prekovremeno vrijeme, što je protivno svakom zakonu. Nadalje, javna je tajna da se spomenute osobe (Baltić Abel) koje stoje na čelu zdravstvene ustanove pod stranačkom palicom bave korupcijom, zloupotrebom položaja i prijetnjama kako bi pribavile ličnu korist, a poznat je i tzv. "cjenovnik" zapošljavanja mladih ljekara i medicinskih tehničara i sestara.

U svojstvu ponomoćnika gospodina doc. dr. Baltića Abela u cijelosti demantujem netačne i neistinite navode istaknute u navedenom tekstu objavljenom na portalu Faktor.ba dana 06.9.2022. godine. Objavom netačnih navoda moj klijent se moralno diskredituje u javnosti i na jedan vrlo grub način mu je nanesena šteta. 

1. Neistiniti i uvredljivi su navodi iz članka da je Baltić Abel pripadnik organizirane kriminalne grupe;

2. Neistiniti i uvredljivi su navodi iz članka da se Baltić Abel pod stranačkom palicom bavi korupcijom, zloupotrebom polažaja i prijetnjama kako bi pribavio ličnu korist; 

3. Neistiniti i uvredljivi su navodi iz članka da je poznat i tzv. "cjenovnik" zapošljavanja mladih ljekara i medicinskih tehničara i sestara;

Navedene tvrdnje objavljene u članku su potpuno neosnovane i proizvoljne, iznesene isključivo s namjerom da se povrijedi čast i ugled doc. dr. Baltić Abela.

lstičem  da je moj klijent doc. dr. Baltić Abel konsterniran tvrdnjama iz članka koje se odnose na njega, s obzirom na navođenje niza objeda i neistina, što jasno ukazuje da se radi o ciljanom napadu na doc. dr. Baltić Abela, čime se nastoji stvoriti neizbrisiva društvena stigma. Ciljani napadi na mog klijenta se učestalo ponavljaju objavljivanjem neistinitih tvrdnji, koje u svojim člancima objavljuje portal Faktor.ba.

Kao  punomoćnik gospodina doc. dr. Baltić  Abela, crpeći  odredbu člana 8 Zakona o zaštiti od klevete FBiH, pozivam Vas da uz iskreno izvinjenje gospodinu Baltić Abelu ovaj demantij objavite na portalu Faktor.ba, te na taj način umanjite već nanesenu štetu po ličnost gospodina Baltić Abela, posebno imajući u vidu da su u spornom članku iznesene uvrede na račun ličnosti gospodina Baltić Abela, što je protivno svim etičkim kodeksima savremenog novinarstva.

{$galerijaFotografija}

Za slučaj da ovo reagovanje ne objavite najkasnije do 15.9.2022. godine, obratit ćemo se nadležnim institucijama te potražiti daljnju pravnu zaštitu, uključujući i pokretanje sudskog spora pred nadležnim sudom u cilju naknade štete nanesene mom klijentu po osnovu klevete - navodi se u dematiju upućenom putem advokata Radomira Nikolića.

demantij abel baltić
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.