Subota, 03.06.2023.
h

Afera "Bosnalijek": Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH uzima 105.500 eura pronađenih u sefu Hasana Šepe

Na prijedlog Tužilaštva KS, Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku da se novac Hasana Šepe u iznosu od 105.500 eura, koji je oduzet tokom istrage u predmetu "Bosnalijek", prebaci federalnoj Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.  

Potvrdila je ovo za Faktor Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS. 

Novac koji je pronađen u sefu Šepe bit će u rukama Agencije do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv optuženog. 

Hasan Šepo vlasnik je ugostiteljskog objekta "Brštanica", a uhapšen je u policijskoj akciji "Buyer" zajedno sa Edinom i Amarom Arsalnagićem, Šefikom Handžićem, Jasminom Šepom, Amarom i Izetom Arslanagićem te Aidom Selvić. 

Tužilaštvo ovu grupu sumnjiči za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i ovlasti, pranje novca, poreznu utaju, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnih ugovora odnosno kriminal težak 23 miliona maraka, a optužnica protiv njih je podignuta krajem 2015 godine.

VEZANI TEKST - Vilu Arslanagića u centru Sarajeva preuzela Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom

Posebno je zanimljiv odnos između "Brštanice" i "Bosnalijeka". Od 2000. godine oko 95 posto svih prihoda "Brštanice" dolazilo je od "Bosnalijeka", a ova mala firma je samo na razlici stvarno pripremljenih i prikazanih obroka za radnike "Bosnalijeka" zaradila više od tri miliona maraka. 

Suđenje je u toku, a optuženi se brane sa slobode.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh