open-navfaktor-logo
search
Međunarodna obaveza
Agius ponovo pozvao Srbiju da izruči Petra Jojića i Vjericu Radetu
Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudija Carmel Agius, danas je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija predstavio devetnaesti izvještaj o napretku Mehanizma, navodeći da je rezolucija 2529, kojom se Serge Brammertz imenovao na novi mandat do 30. juna 2022., većim dijelom implementirana.
13.12.2021. u 19:09
get url
text

Predsjednik Agius je istakao blagovremeno donošenje tri presude koje su bile predviđene za juni ove godine: drugostepena presuda u predmetu Mladić, kao i prvostepene presude u predmetu Stanišić i Simatović i Nzabonimpa i drugi slučaj nepoštovanja suda.

On je ovo postignuće pripisao izuzetnim naporima sudija Mehanizma, osoblja i timova odbrane i njihovoj odlučnosti da prevaziđu prepreke koje su mogle izbaciti predmete iz ustaljenog reda, saopćeno je iz ureda glasnogovnrice Mehanizma Helene Eggleston.

U razgovoru o potrebi nastavka saradnje države s Mehanizmom, predsjednik je još jednom pozvao Republiku Srbiju da ispuni svoje međunarodne obaveze, hapšenjem i prebacivanjem u Mehanizam Petra Jojića i Vjerice Radete.

Na kraju, predsjednik Agius je podvukao odlučnost Mehanizma da "nastavi da postiže rezultate koji prkose ovim izazovnim vremenima" i njegovu nepokolebljivu "odlučnost da učini sve što je u njihovoj moći u cilju optimalnog ispunjavanja svog mandata".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.