open-navfaktor-logo
search
Bivši direktor BHRT-a
Agović o najavljenoj reformi RTV sistema: Zeleno svjetlo "Osmorke" značilo bi etničku podjelu BiH
Nova vlast u BiH nakon 15 godina bojkota reforme javnog RTV emitiranja najavljuje njegovu novu reformu. Novi / stari cilj HDZ je etnizacija RTV sistema s "novim kanalima" koji bi bili u službi hrvatskog i drugih konstitutitutivnih naroda, smatra Mehmed Agović, bivši direktor BHRT-a.
02.01.2023. u 10:47
get url
text

VEZANI TEKST - Poklanja li "Osmorka" HDZ-ovom kanalu status javnog emitera?

- Javni RTV servisi predviđeni su da služe javnosti i kritički propituju rad vlasti prestaju s radom, a uticaj na njihovu uređivačku politiku preuzimaju etnonacionalne stranke. Zeleno svjetlo "Osmorke" za takvu reformu javnog RTV sistema i izborni zakon za takozvano legitimno predstavljanje naroda značilo bi konačnu etničku podjelu BiH - navodi Agović. 

U sporazumu "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a, najavljena je reforma javnog RTV sistema u BiH. O tome je u svom ekspozeu govorila i nova predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. 

 - Preispitat ćemo postojeći način funkcioniranja javnog RTV sistema s naglaskom na mogućnost uvođenja novih kanala - rekla je Krišto i dodala da je potrebno donijeti novi zakon o javnom RTV sistemu.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.