open-navfaktor-logo
search
Pršine uvale
Akcija na Plješevici: Migranti ostali zameteni u snijegu, spašavao ih bihaćki GSS
Na lokalitetu Pršinih uvala na Plješevici u popodnevnim satima danas je šest migranata "zapelo" u snijegu, nakon čega su intervenirali pripadnici Gorske službe sapašavanja iz Bihaća.
25.01.2021. u 20:27
get url
text

- U popodnevnim satima smo dobili dojavu da je oko šest osoba zameteno i ne mogu se dalje kretati na širem lokalitetu Pršinih uvala na Plješevici. Prema njima je krenula patrola Granične policije Izačić, ali nakon pet kilometara od naselja Zavalje nisu mogli nastaviti kretanje zbog visokog snijega, ali i drveta oborenog preko puta. Usljedio je poziv i okupljanje šest članova GSS-a, te smo oko 12.35 sati krenuli put Plješevice - naveli su iz GSS-a Bihać.

U naselju Zavalje gorski sapsioci su zatekli patrolu GP Izačić i članove IOM tima, te su nakon jednog kilometra uvidjeli da je otežano kretanje i vratili se po motorne sanke, dok je jedan njihov tim sa džipom nastavio dalje u pokušaju da presjeku i uklone stablo i dođu do migranata.

- Nakon 40 minuta ponovo smo iznad Zavalja, te dobijamo informaciju od prvog tima da su uspjeli presjeći drvo te da ce pokušati ići dalje. Drugi tim sa sankama je krenuo za njima. Oko 14.30 stižu do Pršinih uvala i pronalaze šest osoba, dvije žene i četvericu muškaraca, bez povreda, ali pothlađene - naveli su iz GSS-a.

Organizirane su dvije grupe za povratak, sa džipom i motornim sankama,a kasnije se uključila i patrola Granične policije. 

- Oko 15:45 sati u naselju Zavalja migranti su u prisustvu patrole GP Izačić predati timu IOM-a koji je preuzeo dalju brigu o njima - navodi se u objavi bihaćkog GSS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.