open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Ako imate ove dječije proizvode, odmah ih se riješite, opasni su!
Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je tokom ovog mjeseca upozorenja o više nesigurnih predmeta na tržištu, a u svim slučajevima radi se o proizvodima za djecu, mahom iz Kine
17.09.2019. u 22:50
get url
text

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je tokom ovog mjeseca upozorenja o više nesigurnih predmeta na tržištu, a u svim slučajevima radi se o proizvodima za djecu, mahom iz Kine.

Tako je utvrđeno da lutka "Atinil – Fashion show", čiji je uvoznik "Fis",predstavlja hemijski rizik jer sadrži di flaflate u količinama koje nisu u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

-Uvoznik je preduzeo mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništavanja proizvoda, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda. Preporučuje se potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, da ga odmah prestanu koristiti i da vrate uvozniku uz predočenje računa kako bi dobili povrat novca – obavijestili sui z Agencije.


Lutka "Atinil – Fashion show"

Nije sigurna ni dječija stolica za hranjenje Puerri Picola HC-15 iz Kine, uvoznik Keprom. Ona, kako se objašnjava predstavlja ozbiljan rizik od ozljede za djecu jer nije stabilna i može se prevrnuti tokom upotrebe. I u ovome slučaju uvoznik je preduzeo dobrovoljne mjere povlačenja proizvoda s tržišta, povrata od potrošača, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda. Također, preporučuje se potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, da ga odmah prestanu koristiti i da vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.


Stolica za hranjenje Puerri Picola HC-15

Potrošačima se preporučuje da odmah prestanu koristiti i da vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ih kupili dvije dječije hodalice iz Turske - Miniya i ES Robot, a čiji je uvoznik Mars 97.

Između ostalih nepravilnosti, one predstavljaju ozbiljan rizik od ozljede za djecu jer nisu stabilne i mogu se prevrnuti. Uvoznik je preduzeo dobrovoljne mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništavanja dječije hodalice, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda.


Dječija hodalica ES Robot

Isti uvoznik imao je još jedan nesigurni proizvod - trotinet DJ-06255, iz Kine. Kako je objašnjeno iz Agencije, trotinet predstavlja rizik od ozljede jer je došlo do trajnih deformacija, pucanja plastičnih dijelova i napuknuća cijevi upravljača, prečnik prednjih točkova znatno je manji od propisanih 120 mm, prečnik krajeva ručki upravljača manji od propisanih 40 mm….

I u ovom slučaju preduzete su mjere povlačenja s tržišta, i izdata je preporuka onima koji su kupili romobil da ga odmah prestanu koristiti i da isti vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.


Nesiguran je i romobil DJ-06255

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.