open-navfaktor-logo
search
Nova pravila
Ako letite Ryanairom, od sada morate plaćati i ručni prtljag
Naime, najveća evropska niskotarifna aviokompanija uvela je novu politiku te ručni prtljag težak do 10 kilograma više nije besplatan
02.11.2018. u 08:57
get url
text

Ryanairovi putnici koji sa sobom u kabinu žele uzeti išta više od male torbe sada to moraju i platiti, piše BBC.

Naime, najveća evropska niskotarifna aviokompanija uvela je novu politiku te ručni prtljag težak do 10 kilograma, više nije besplatan. Tačnije, nije besplatna za putnike koji ne plaćaju prioritetno ukrcavanje. Prioritetno ukrcavanje košta šest eura, a ostali putnici, koji nisu izabrali tu opciju, morat će platiti osam eura za dodatni komad ručne prtljage.

No, cijena od osam eura raste na deset u slučaju naknadne prijave ručne prtljage, odnosno nakon inicijalne kupovine karte, a ako prijavljujete prtljag tek na zračnoj luci, morat ćete platiti čak 20 eura, odnosno 25 ako s prtljagom stignete skroz do ukrcaja u avion.

Ipak, irski avioprijevoznik promijenio je i dimenzije male torbe koju putnici smiju unijeti sa sobom u kabinu te je ona sada čak 40 posto veća (40 x 20 x 25 cm). Ono što je bitno za Ryanair jest da torba stane pod sjedalo budući da je upravo nedostatak prostora za spremanje ručnog prtljaga bio velik problem.

- Kabine  Boeinga 737 i Airbusa A320, koje Ryanair koristi za kratke letove, imaju mjesta za otprilike 90 kovčega - objasnio je analitičar Gerald Khoo dodavši da je riječ o popriličnom problemu budući da avionom može putovati 189 putnika. Uz to je potrebno napomenuti da je prosječna popunjenost Ryanairovih letova 95 posto, što znači da se velik dio putnika muči sa spremanjem svog ručnog prtljaga, a u aviokompaniji se nadaju da će se naplaćivanjem ručnog prtljaga smanjiti broj putnika koji će je i nositi.

Nova politika izazvala je gnjev na društvenim medijima i neki od Ryanairovih putnika napisali su da više nikada neće letjeti tom aviokompanijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.