open-navfaktor-logo
search
Dotrajala mreža
Ako otkažu dvije velike trafostanice: Cijela Banja Luka bi mogla ostati u mraku
Problemi u vezi s blokadom oko 170 miliona KM u Elektroprenosu BiH više su nego alarmantni za sva tri naroda i oba entiteta, a mogli bi biti i kobni za gradove kao što je Banja Luka
18.07.2019. u 09:08
get url
text

Ako postojeće dvije velike trafostanice u gradu otkažu, Banja Luka bi mogla ostati u mraku. Na ovo je upozorio Radovan Višković, premijer RS-a, govoreći za N1 o problemima u Elektroprenosu BiH, u čijoj su nadležnosti ove dvije velike trafostanice u Banjoj Luci, prenose Nezavisne. 

-Ove dvije trafostanice u Banjoj Luci mogu u svakom momentu otkazati, što bi značilo mrak za ovaj grad - naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, problemi u vezi s blokadom oko 170 miliona KM u ovom preduzeću više su nego alarmantni za sva tri naroda i oba entiteta, a mogli bi biti i kobni za gradove kao što je Banja Luka.

-Tamo leži oko 170 miliona KM već 18 mjeseci. To se nigdje ne ulaže. To nisu pare za budžet, to su pare za investicije - rekao je Višković.

Istakao je da bi, ako se danas taj novac ne ulaže, posljedice na dotrajaloj energetskoj mreži mogle biti vidljive već za šest mjeseci jer je u nekim mjestima dovedena do zasićenja, a kao primjer za to je naveo Banja Luku.

-Zastoj koji se desio s tim investicijama zatekao je Banju Luku, koja je trebala da gradi novu trafostanicu. Sve procedure su bile sprovedene i taman kad je trebalo da počne da se gradi, nastao je zastoj i već 18 mjeseci ništa - kazao je Višković.

Dodao je da postojeće dvije stanice u gradu rade u vršnom opterećenju, što znači da svaki novi proizvodni i bilo kakav drugi pogon u gradu, ako bi se poštovale procedure, ne bi mogao dobiti saglasnost na priključenje na energetsku mrežu.

-Uprava kompanije Elektroprenos BiH a.d. Banja Luka u ranijim planskim aktima zbog povećanja konzumenata planirala je izgradnju nove transformatorske stanice TS 110/x kV Banja Luka 10 - kazali su u Elektroprenosu BiH.

Dodali su da je 2017. godine pripremljena tenderska dokumentacija za objavu.

-Međutim, član Skupštine akcionara iz Federacije BiH je naredio da se zaustave sve investicijske aktivnosti, pa tako i ova. Ako u budućnosti ne dođe do izgradnje nove transformatorske stanice, moglo bi doći do poteškoća u napajanju tog konzumnog područja - rekli su u Elektroprenosu BiH.

U Gradskoj upravi su rekli da se nadaju da će preduzeće Elektroprenos BiH što prije normalizovati svoj rad.

-Očekujemo da ovo preduzeće što prije počne da funkcioniše u punom kapacitetu jer investicije i ulaganja u mrežu ne bi smjele zavisiti od volje pojedinaca - rekao je Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika.

Prema popisu iz 2013. godine, Banja Luka ima 180.053 stanovnika, pišu Nezavisne. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.