Selektor bokserske reprezentacije Bosne i Hercegovine Almedin Fetahović sa tugom je primio vijest o smrti bokserskog velikana Marijana Beneša, uputivši izraze saučešća njegovoj porodici.

U izjavi za Fenu istakao je da odlazak Marijana Beneša predstavlja nenadoknadiv gubitak za bokserski sport, ne samo u BiH, nego i na prostoru cijele bivše države i šire.

- Otišao je jedan od najhrabrijih, koji nikada u svojoj karijeri nije birao protivnika. U kontaktu sam sa svim bokserskim radnicima s prostora bivše Jugoslavije i znam da je uživao najveće poštovanje svih. Čak je i legendarni Mate Parlov za njega izjavio da je bio najhrabriji - kazao je Fetahović.

Marijan Beneš, jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena, umro je danas u Banjoj Luci u 67. godini, nakon duge i teške bolesti.

Rođen u Beogradu 11. juna 1951. godine, a već sa devet godina ulazi u ring i bori se protiv osamnaestogodišnjaka i pobjeđuje. Sa samo sedamnaest godina potpisuje za Slaviju, bokserski klub iz Banje Luke, gdje i ostaje tokom čitave svoje amaterske karijere.

Bio je prvak Mediterana, prvak Balkana, najbolji sportista Jugoslavije, osvojio je Zlatnu rukavicu, Zlatni gong, Čeličnu pesnicu... Vrhunac amaterske karijere doživljava 1973. godine kada je u Beogradu osvojio titulu amaterskog prvaka Evrope u lako-velter kategoriji. Tada se borio protiv Rusa Kamnjeva.

Nakon amaterske karijere prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine.

Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 puta iz ringa izašao kao pobjednik, 21 meč pobijedio je nokautom, a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao neriješeno.

Povukao se iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka.