Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom trenutno najaktuelnije političke krize u BiH, a to je polemika na relaciji SNSD - SDA, nakon usvajanja nove Programske deklaracije SDA.

Iz Ambasade SAD-a poručuju da su zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji SDA, za koje kažu da ne pomažu i ne utječu na rješavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiču političke tenzije.

Radi se o stavu SDA da je dugoročni politički cilj te stranke izmjena Ustava i stvaranje Republike BiH. Ipak, to je opisano kao cilj za koji mora postojati konsenzus.

Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana, navode iz ambasade.

Naglašavaju da je položaj i stav SAD jasan i nepromijenjen.

- U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode - istaknuto je u reakciji.

Iz Ambasade SAD-a poručuju da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

- Ni Dejton ni Ustav ne nude ni jednom entitetu pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi o postojanju BiH - naglašeno je u poruci Ambasade SAD-a.