Iz IGK ističu da se zapravo bore protiv moralnog sunovrata i kontinuiteta anticivilizacijskg djelovanja ambasadora BiH u Kanadi Marka Milisava. 

- Zastava BiH ponovo nije spuštena na pola koplja na zgradi ambasade BiH u Kanadi na dan kada Kanada i cijeli civilizovani svijet odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici. Prije više od 15 godina IGK je krenuo u misiju da svijetu kažemo sve o genocidu u BiH. Radili smo našu misiju i onda kada su nas pokušali ušutkati. Danas djelujemo u zemlji koja svake godine komemoriše godišnjicu genocida u Srebrenici, čiji parlament je usvojio dvije rezolucije o Srebrenici, u čijem Muzeju za ljudska prava u Winnipegu stoji stalna izložba o Srebrenici, koja je izgradila spomenik žrtvama Srebrenice. Neizreciv je doživljaj vidjeti da se znakovi Srebrenice vide širom Kanade - saopćeno je iz IGK. 

Na moralni sunovrat ambasadora BiH u Kanadi, kako ističu, IGK je odgovorio javnim, pismenim pozivom ambasadoru ispred zgrade ambasade BiH.

- Poštujte 11. juli, spustite zastavu BiH na pola koplja. IGK poručuje ambasadoru BiH u Kanadi da ne radi protiv svoje države.

Ističu da je najbolji odgovor ambasadoru BiH u Kanadi i negatorima genocida, revizionistima historiskih, naučnih i sudskih činjenica, glorifikatorima osuđenih ratnih zločinaca i negatorima države BiH dao kanadski premijer Justin Trudeau u video poruci povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Ova poruka se posebno odnosi na najvećeg negatora genocida u Srebrenici i najvećeg negatora države BiH Milorada Dodika, i na eksponenta njegove antibosanske politike, aktuelnog ambasadora BiH u Kanadi koji iako plaćen od države BiH zastupa interese antibosanske, anticivlizacijske, dehumanizirajuće politike Milorada Dodika - navode iz IGK.

Podsjetili su na izjavu Justina Trudeaua:

- Zavjetujemo se da ćemo pamtiti i poštovati one koji su nepravedno patili i izgubili živote. Žalimo sa porodicama žrtava, njihovim prijateljima i najmilijim. Odajemo počast preživjelima koji nastavljaju da žive sa bolnim sjećanjima i koji se i dalje bore za istinu i pravdu. Danas i svaki dan moramo razmišljati i učiti iz ovih mračnih perioda ljudske historije i svi zajedno se moramo suprotstaviti mržnji, netoleranciji i diskriminaciji. Jer, borbom za ljudska prava diljem svijeta ćemo odati počast žrtvama i osigurati da se zločini poput ovoga nikada više ne dese. Svim Bošnjacima u Kanadi i diljem svijeta: Kanada je uz vas i danas tuguje sa vama.

Iz IGK ističu da je očigledno da aktuelni ambasador BiH u Kanadi ne samo da ne poštuje vlastitu državu, BiH, već i ne poštuje Kanadu i njenog premijera.

- IGK ne ostavlja presude sudova UN-a u arhive, dok antibosanska koalicija koristi presude da veliča zločince. IGK je od početka svoje misije uveo nultu toleranciju za negatore sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu i za negatore države BiH. Došlo je vrijeme da implementiramo sudske presude putem savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Nikada se nećemo umoriti u borbi za istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Dokle ćete ambasadore BiH u Kanadi negirati sudski presuđeni genocid nad Bošnjacima? Dokle ćete negirati presude najviših sudova Ujedinjenih nacija? Dokle ćete biti protiv države BiH? Dokle ćete ne poštovati Kanadu i njen odnos prema genocidu u Srebrenici? - naveli su iz IGK.