Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju najbolje bilateralne odnose u regionu, ocjena je Obrada Miše Stanišića, ambasadora Crne Gore u BiH.

- Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i sve ćemo uraditi da svoja iskustva u evroatlantskim i evropskim integracijama prenesemo na najbolji mogući način kako bi našem uvaženom susjedu olakšali put ka punopravnom članstvu u NATO savezu i EU. Isto kao što su Crnu Goru, prenoseći svoja iskustva, pomagale naše prijateljske zemlje u regionu i šire, a posebno Hrvatska i Slovenija na čemu smo im neizmjerno zahvalni - rekao je Stanišić.

Lično misli da sve države nastale nakon raspada bivše Jugoslavije treba da postanu članice NATO saveza iz mnogo razloga ali prevashodno da "nam se nikad više svako 30-40 godina historija ne ponavlja i da nikad više ne ratujemo između sebe".

- Crna Gora nije ušla u NATO da bi bilo s kim ratovala već je postala punopravna članica, između ostalog, da se zalaže da nikad više na ovim prostorima ne bude rata - poručio je crnogorski diplomata.

On smatra da ono što ne korenspondira sa dobrim odnosima Crna Gora i Bosna i Hercegovine je putna infrastruktura, posebno sa bh. strane.

- Iako Crna Gora ulaže napore na poboljšanju putnih pravaca prema Bosni i Hercegovini još toga treba uraditi i na tome ćemo istrajati. Nadam se da će i sa druge strane, mislim na BiH, doći do značajnijih pomaka u tom pravcu - rekao je crnogorski ambasador.

Posebno me raduje, dodao je Stanišić, što sam u svojim nastupnim posjetama dobio čvrsta uvjeravanja od člana Predsjedništva BiH gospodina Dodika i kompletnog rukovodstva Republike Srpske, kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine, obzirom da je to u njihovoj nadležnosti, da će ključni putni pravac Foča-Šćepan Polje početi da se radi na proljeće ove godine.

Nada se da će se ući u izgradnju i rekonstrukciju pruge Nikšić-Čapljina kao i da će se u dogledno vrijeme naći način i postići dogovor da se uspostavi aviosaobraćaj Sarajevo-Podgorica.

Po riječima Stanišića, razvoj ekonomskih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine zavisi od mnogo faktora.

- Kada su Crna Gora i Bosna i Hercegovina u pitanju može se reći da su ekonomski odnosi zavidni ali da trebaju da budu mnogo bolji obzirom da prostora za saradnju ima dosta i da nije iskorišten na pravi način. Istina da su ekonomski odnosi naših zemalja determinisani i uslovljeni veoma lošim saobraćajnim vezama jer bez savremenih i brzih saobraćajnica kako drumskih, tako i željezničkih i vazdušnih nema ni efikasnog protoka ljudi, roba i kapitala - naveo je.

U vezi s aktualnom političkom i bezbjednosnom situacijom u Crnoj Gori, on je istakao da je ona stabilna bez obzira što se, kako je rekao, navodno zbog nezadovoljstva izglasavanjem zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, organizuju "vjerska" okupljanja pod dirigentskom palicom crkvenih poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Iza ovih protesta pored Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori stoje i političke nacionalističke strukture unutar, a posebno izvan Crne Gore što je poznato i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Opet su se aktivirale nacionalističke ideje, koje su bile samo pritajene, o starim velikodržavnim projektima koji su nezamislivi bez Crne Gore. Najveći pobornik tih ideja je bila i ostala Srpska pravoslavna crkva, koja u Crnoj Gori djeluje od 1920. godine, kada je dekretom ukinuta Crnogorska autokefalna pravoslavna crkva. Pitam Vas da li i gdje na svijetu postoji vjerska zajednica u nekoj državi koja negira tu državu, njenu naciju, jezik i crkvu i njeno istorijsko trajanje? Svi dušebrižnici sa strane moraju da shvate da je Crna Gora građanska, multietnička i multikonfesionalna država. Članica smo NATO saveza i prva naredna članica EU i da smo faktor stabilnosti u regionu - poručio je ambasador Crne Gore u BiH.

Također, Stanišić je poručio da su "Crna Gora i njene institucije spremne da sačuvaju stabilnost, mir i ustavni poredak i nikad više se neće o njoj i njenoj sudbini odlučivati izvan njenih granica".

- Što se tiče osporavanja člana Predsjedništva BiH gospodina Dodika da predsjednik Crne Gore gospodin Milo Đukanović, kao dokazani i provjereni prijatelj Bosne i Hercegovine, dođe u bilateralnu posjetu, mislim da je taj ničim izazvani i iznenađujući postupak bacio sjenku na naše prijateljske dobrosusjedske odnose i najviše štete nanio Bosni i Hercegovini - rekao je na kraju intervjua za Fenu ambasador Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić.