open-navfaktor-logo
search
Vojske SAD-a i BiH
Ambasador Nelson nakon vježbe na Dubravama: Ovo je NATO partnerstvo u akciji
Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na svoje Oružane snage, rekao je američki ambasador Eric Nelson
12.09.2019. u 13:26
get url
text

Na Vojnom aerodromu "Dubrave" kod Tuzle danas je okončana četverodnevna vježba "Srebrena strijela", koju su Oružane snage BiH izvele u saradnji sa vojskom SAD-a, tačnije nacionalnim gardama država Ohio i Maryland i američkom vojnom komandom u Evropi. 

Posljednjeg dana vojne vježbe priređena je izložba oružja i vojne opreme, a tokom prezentacije naučenog urađen je utovar u avion C-130 "hercules", kao i vježba sapašavanja unesrećenog uz pomoć helikoptera.

Izložba oružja i vojne opreme posjetili su učenici osnovnih i srednjih škola iz TK i Brčkog, a najveća atrakcija bio je upravo pomenuti avion "hercules". Dug gotovo 30 metara, visok gotovo 12, s rasponom krila od 39,7 metara, teretnim prostorom koji prima 20 tona ili 90 vojnika pod punom opremom, ovaj avion u svakom smislu djeluje impresivno. Djeca su imala priliku da se upoznaju sa članovima posade američkog aviona, sjednu za upravljač i barem djelimično sjete kako je to biti vojni pilot. Naši vojnci djeci su pokazali dva helikoptera, oklopno vozilo, tenk te robote za uklanjanje eksploziva, što je vojna oprema koja se ne viđa često u ovom dijelu Evrope.

- Ovo je NATO partnerstvo u akciji. Ova vježba pomaže OSBiH da sarađuju sa NATO saveznicima i vojskom SAD-a, a to je veoma važno za buduće djelovanje u borbi protiv terorizma, očuvanja mira i kriznim situacijama. Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na svoje Oružane snage, one su pouzdan partner u borbi protiv terorizma i mirovnim misijama - rekao je američki ambasador Eric Nelson.

{$galerijaFotografija}

On je istakao da NATO saveznici s ponosom podržavaju OSBiH te da su posvećeni sigurnosti i miru u našoj zemlji.

- Zajednička vježba OSBiH i vojske SAD-a ima višestruki značaj. Mi smo unaprijedili svoje sposobnosti i kapacitete te povećali stepen interoperabilnosti sa NATO savezom. Praktično smo pokazali da strateško partnerstvo OSBiH i oružanih snaga SAD-a je nešto što je bilo i nešto što će biti i dalje u još većem obliku - rekao je načalnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović.

Inače, tokom obuke vojnici Oružanih snaga BiH prvi put su obučavani za usmjeravanje aviona i helikoptera za bojevo i taktičko djelovanje na terenu.

- Mi smo danas vidjeli nešto što ima veze s mirovnim misijama u kojima zajedno učestvujemo, ali i onome što propisuje Zakon o odbrani, koji utvrđuje misiju OSBiH. Pitanje sigurnosti u svijetu nije djeljivo zato je važno uvježbavanje - kaže zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

vojna-vjezba (1).jpg
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.