open-navfaktor-logo
search
Upoznat sa projektima
Ambasador SAD-a u posjeti Fudbalskom savezu BiH naučio jednu novu riječ
Kako je ambasador Nelson primijetio, mnogo je razloga zašto je uspjeh N/FSBiH interesantan za njega lično
08.11.2019. u 17:24
get url
text

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, sa saradnicima danas je posjetio sjedište N/FSBiH u Sarajevu. Predsjednik Elvedin Begić, potpredsjednici Milorad Sofrenić i Ivan Beus, te generalni sekretar Adnan Džemidžić su upoznali ambasadora Nelsona sa radom krovne kuće bh. fudbala, redovnim aktivnostima i projektima koji su u planu.

Predsjednik Begić se u svom kratkom obraćanju zahvalio na današnjoj posjeti ambasadoru Nelsonu i naglasio da je ovaj Savez od 1992. godine do danas prošao kroz brojna iskušenja i teškoće, od organizacionih, finansijskih do suspenzije  koja je uslijedila 2011. godine.

Nakon toga, zahvaljujući Komitetu za normalizaciju, N/FSBiH uz podršku UEFA i FIFA ostvaruje vidan napredak u radu i kontinuirano se razvija u svim segmentima svoga djelovanja.

- Predsjednik Begić je posebno istakao da su ostvareni veliki pomaci u tom periodu, počevši od plasmana A reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine, izgradnje Trening- centra u Zenici, novog administrativnog sjedišta N/FSBiH, do upoznavanja sa projektima na kojima se trenutno aktivno radi. Ovaj napredak ne bi bilo moguće postići bez jedinstva koje vlada među članovima IO, kao i Administracije N/FSBiH čijom reformom su se stvorili realni preduslovi za kvalitetniji rad - saopćeno je iz Fudbalskog saveza BiH.

N/FSBiH je izrastao u uspješnu i finansijski stabilnu sportsku organizaciju koja u dosadašnjem periodu rada na projektima nije tražila pomoć države. Izvršni odbor ipak neće moći sam krenuti u projekat izgradnje nacionalnog stadiona. Ipak, rukovodstvo Saveza se nada da će i oni koji dođu poslije njih nastaviti raditi na razvoju i unapređenju fudbala u našoj zemlji.

Ambasador Nelson je bio posebno impresioniran video prezentacijom u kojoj su naglašene ključne vrijednosti, vizija i misija Saveza u narednom periodu. Kako je ambasador Nelson primijetio, mnogo je razloga zašto je uspjeh N/FSBiH interesantan za njega lično. Prije svega, jedinstvo je ono na čemu se temelji uspjeh ovog Saveza, a timovi koji pobjeđuju su uvijek oni koji su ujedinjeni.

- Zadatak na kojem svi vi predano radite sa vašim igračima, je posebno bitan za budućnost, jer pruža nadu mladim ljudima, koji kako čujem žele otići u inostranstvo. Ova zemlja može uspjeti, jer zajedničkim snagama se može mnogo toga postići u narednom periodu - rekao je između ostalog Nelson.

On je izrazio nadu da će ambasada SAD-a i N/FSBiH u narednom periodu sarađivati, odnosno biti partneri u borbi protiv korupcije, ističući da je ponosan na partnerstvo koje već odavno ostvaruju USAID i NS/FS BiH na raznim poljima aktivnosti.

Ambasador je, završavajući posjetu, napomenuo da je naučio i jednu novu riječ a to je nogomet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.