open-navfaktor-logo
search
OHR
Ambasadori PIC-a podržali Schmidta nakon "prijetnji nasiljem"
U svjetlu nedavnih prijetnji, uključujući i prijetnje nasiljem, usmjerenih protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta, ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) još jednom izražavaju svoju čvrstu i dosljednu podršku visokom predstavniku i njegovoj ulozi u Bosni i Hercegovini u nadziranju provedbe civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir, saopćio je danas OHR.
08.02.2023. u 10:58
get url
text

- Pokušaji ugrožavanja pozicije visokog predstavnika doprinose podjelama u društvu i skreću pažnju sa suštinskih reformi koje su potrebne BiH. Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira pozivaju glavne aktere u cijeloj zemlji da ulože energiju u rješavanje najhitnijih izazova s kojima se BiH suočava, a to su: ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i napredovanje BiH na njenom euroatlantskom putu - navodi se u saopćenju OHR-a i dodaje:

- Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira zahvaljuju visokom predstavniku Christianu Schmidtu na njegovom opredjeljenju da surađuje sa svim akterima u Bosni i Hercegovini na pronalaženju stabilnih i trajnih rješenja potrebnih za provedbu preostalih elemenata Programa 5+2 čime bi došlo do uspješnog okončanja međunarodne supervizije u BiH. Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira spremni su pružiti svoju pomoć i podržati domaće zvaničnike u njihovim nastojanjima da osiguraju prosperitetnu budućnost za sve građane koji žive u BiH.

U saopćenju nije precizirano o kakvim prijetnjama je riječ i ko to prijeti Schmidtu.

Posljednji slučaj prijetnji visokom predstavniku s kojima je javnost upoznata je onaj sa protesta u Banjoj Luci iz aprila prošle godine kada je masa okupljena na Trgu Krajine skandirala "Iz Milića krenula je svita, da obori Christiana Schmidta, e moj Schmidte ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama". Protest je tad organiziran s ciljem podrške vlastima RS-a, a nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o zabrani raspolaganja nepokretnom imovinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.