Ponedjeljak, 19.04.2021.
FOTO: Damir Hodžić

Ambasadori zemalja Evropske unije posjetili VSTVBiH

Ambasadori nekoliko zemalja Evropske unije, predvođeni šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalnim predstavnikom EU-a u BiH Johannom Sattlerom posjetili su danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Oni su razgovarali sa novim sazivom Predsjedništva VSTV-a BiH sudijom Halilom Lagumdžijom, predsjednikom VSTV-a BiH, sutkinjom Sanelom Gorušanović-Butigan i tužiteljicom Biljanom Simeunović, potpredsjednicama, sudijom Selimom Karamehićem članom Predsjedništva VSTV-a BiH u punovremenom radnom angažmanu te direktorom Sekretarijata VSTV-a BiH Admirom Suljagićem i zamjenikom direktora Sekretarijata VSTV-a BiH Hajrom Poškovićem.

Pored ambasadora Sattlera, sastanku su prisustvovali ambasadorica Švedske Johanna Strömquist, ambasador Nizozemske Reinout Vos, ambasador Italije Nicola Minasi, ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann, ambasadorica Slovenije Zorica Bukinac i zamjenica ambasadorice Njemačke Sabina Petre Kochendorfer, saopćeno je iz VSTV-a.

- Pored riječi dobrodošlice i zahvalnosti na dosadašnjoj, ali i budućoj saradnji, članovi Predsjedništva VSTV-BiH su upoznali goste sa vizijom rada VSTV-a BiH u narednom periodu koji će biti bazirani na Reformskom programu, kao skupu strateških i reformskih mjera na čijem usvajanju i implementaciji se intenzivno radi te izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH. S tim u vezi potcrtana je važnost i neophodnost podrške međunarodne zajednice u BiH za brzo usvajanje izmjena i dopuna navedenog zakona, bez kojeg određeni pomaci u pravosuđu ne mogu biti ostvareni - navodi se u saopćenju.

Iz VSTV-a dodaju da je naglašeno da je VSTVBiH svjestan nalaza i preporuka iz izvještaja nezavisnih eksperata o pitanjima vladavine prava na čijoj realizaciji će biti fokus u narednom periodu, posebno po pitanju integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, jačanja odgovornosti, kvaliteta, efikasnosti, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i jačanja saradnje sa vanjskim akterima.

Predsjednik Lagumdžija se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i podršci Evropske unije i njenih pojedinačnih zemalja članica u brojnim projektima unapređenja pravosuđa, naglasivši važnost unapređenje integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, jačanja ukupne odgovornosti VSTV-a BiH i pravosuđa te proaktivan rad VSTV-a BiH vezi s bitnim pitanjima za funkcionisanje sistema.

Potpredsjednica Simeunović je govorila o aktivnostima u vezi s revizijom, izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH dok je potpredsjednica Gorušanović-Butigan govorila o Reformskom programu VSTV-a BiH čije usvajanje je planirano za narednu sjednicu. Član Predsjedništva Karamehić je govorio o povjerenju javnosti u sistem, dok se direktor Suljagić koncentrisao na konkretne oblike saradnje i projekte.

Ambasador Sattler je čestitao novoizabranom rukovodstvu i potcrtao značaj uspostave vladavine prava za međunarodnu zajednicu, kao ključnom preduvjetu za pristup Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Osvrnuo se i na dalju podršku pravosuđu Bosne i Hercegovine kroz IPA projekte, koji će biti usmjereni na unapređenje rada i jačanje odgovornosti. Također je istakao da se VSTVBiH treba fokusirati na konkretne rezultate i unapređenje odgovornosti.

Ambasador Minasi je istakao da poštuje rad VSTV-a BiH, naglasiviši da članovi Predsjedništva svojim primjerom trebaju da pokažu da su moguće pozitivne promjene u sistemu.

Ambasadorica Strömquist je navela dugogodišnju saradnju između pravosuđa Švedske i BiH kroz partnerske projekte sa posebnim osvrtom na efikasnost i odgovornost.

Ambasador Vos je istakao pozitivne primjere saradnje između nosilaca pravosudnih funkcija u Nizozemskoj i BiH, naglasivši da nezavisnost predstavlja važan instrument koji zajedno sa odgovornošću nosilaca pravosudnih funkcija doprinosi povjerenju javnosti u pravosudni sistem.

Ambasadorica Hartmann je akcentirala važnost vladavine prave za ukupni prosperitet građana i mogućnost uživanja u pravima koja im pripadaju.

Ambasadorica Bukinac je izrazila nadu da će sa imenovanjem novih članova Predsjedništva početi novo poglavlje u radu institucije te je istakla da sistem počiva na ljudima koju su dio njega.

Zamjenica ambasadorice Kochendorfer je istakla da u skladu sa principom vladavine zakona niko nije iznad zakona te je izrazila zadovoljstvo što će izvještaji međunarodnih eksperata bio dio Reformskog programa VSTV-a BiH.

Pored navedenog, ambasadori zemalja EU-a su se osvrnuli na dosadašnje projekte i ostvarenu saradnju sa pravosuđem BiH i naglasili da je progres neophodan kako bi se vratilo povjerenje građana u rad pravosuđa BiH te da se od VSTV-a BiH očekuje da bude lider i pozitivan primjer promjena neophodnih za bosanskohercegovačko društvo, saopćeno je iz VSTV-a.

Također, danas je VSTV posjetio i Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovine.

U uvodnom obraćanju predsjednik Lagumdžija se zahvalio na dosadašnjoj podršci i saradnji Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koja se pokazala izuzetno fleksibilnom i pragmatičnom i izrazio nadu da će se ona nastaviti i u budućnosti. Takođe je istakao iskrenu želju da se napravi iskorak od trenutnog imidža kojeg ima institucija i pravosuđe u cjelini kroz lični doprinos usvajanju i implementaciji Reformskog plana VSTV-a BiH i naporima koje će VSTV BiH poduzeti u narednom periodu kada je riječ o usvajanju Izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH.

Ambasador Field je izrazio nadu da će se saradnja sa VSTV-om BiH nastaviti i u budućnosti na način na koji je naveo predsjednik Lagumdžija. Svoje izlaganje je fokusirao na važnost transparentnosti rada institucije i pravosuđa u cjelini, integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i efikasnost rada pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini. Takođe se osvrnuo na važnost uspostavljanja Odjela za integritet pri Sekretarijatu VSTV-a BiH, Reformski plan i izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH.

Potpredsjednica Simeunović je upoznala ambasadora Field-a i njegovog saradnika sa tokom rada na Prijedlogu revizije Zakona o VSTV-u BiH i Izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH, naglašavajuću važnost usvajanja izmjena i dopuna kako bi se moglo nastaviti sa reformskim aktivnostima.

Potpredsjednica Gorušanović-Butigan je govorila o Reformskom programu VSTV-a BiH čije usvajanje je predviđeno za narednu sjednicu VSTV-a BiH, akcentirajući ključne oblasti ovog programa: kvaliteta, integritet i efikasnost pravosuđa, kao i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije te kapaciteti VSTV-a BiH i suradnja s vanjskim akterima.

Član Predsjedništva Selim Karamehić je izrazio nadu da dolazak ambasadora Fields-a predstavlja nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva VSTV-u BiH i pravosuđu Bosne i Hercegovine ističući važnost vraćanja povjerenja javnosti u sistem.

U svom izlaganju, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić se koncentrisao na konkretne aspekte i projekte saradnje između VSTV-a BiH i Ujedinjenog Kraljevstva.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh