open-navfaktor-logo
search
Objasnio razloge
Amel Tuka otkazao nastup na Svjetskom prvenstvu
Amel Tuka, najbolji bh. atletičar, otkazao je nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama.
13.07.2022. u 13:37
get url
text

Tuka je priznao da trenutno nije u najboljoj formi, da je kalendar takmičenja zgusnut i da je zbog toga "nešto morao žrtvovati".

- Nažalost, morao sam otkazati nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Americi. Razlog tome je što nisam postigao najbolju formu. Zaista sam radio jako dobro, naporno, pogotovo zimu i taj bazni dio, kao nikad prije. Ali, nažalost, ipak se nisu sve kockice posložile kako bi ušao u najbolju formu pred SP.

U razgovoru sa trenerom i timom zaključili smo da je najbolje da preskočim SP, kako bih imao dovoljno vremena, mjesec više, da se spremim za Evropsko prvenstvo koje imam u Minhenu sredinom augusta.

SP u Americi je trebalo da bude prošle godine, ali je zbog koronavirusa pomjereno na ovu godinu. Sav taj raspored postao je gust, ubačeno je vanredno Svjetsko prvenstvo, a redovno će se održati naredne godine u Mađarskoj, tako da sam se nečeg morao odreći. Mislim da je ovo najispravnije što sam postupio. Jer da sam otišao u Ameriku, sigurno je da bih preskočio dvije sedmice jakih i kvalitetnih treninga, a koji će mi pomoći da pokušam postići najbolju formu pred Evropsko prvenstvo.

Uvijek sam bio iskren prema sebi, pa i javnosti, kad god sam dobio pitanje za trke i moju formu. Prolazio sam kroz težak period u mom životu. Vjerovatno je sve to utjecalo i odrazilo se na moju formu. Znam da sada moram biti strpljiv i da nastavim trenirati. Ne smijem posustati, ne smijem skrenuti pogled sa svog cilja. Ne smije mi ništa biti prepreka. Smatram ovo samo jedno malo iskušenje kroz koje prolazim. Poslije svake kiše dođu sunce i bolji dani. Čvrsto vjerujem u to, treba samo da budem strpljiv i da se vratim u svoju formu i zasjam u najboljem svjetlu - kazao je Tuka, koji je ranije na svjetskim prvenstvima u Kataru i Kini osvajao srebrenu i bronzanu medalju.

Treba dodati kako je Gianni Ghidini, trener Amela Tuke, pozitivan na koronavirus, ali na sreću osjeća se dobro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.