open-navfaktor-logo
search
Michael Murphy
Američki ambasador u BiH: Neki od počinilaca genocida su još uvijek na slobodi, među nama
Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy u izjavi povodom godišnjice srebreničkog genocida rekao je da je prihvatanje činjenica iz mračne prošlosti i ublažavanje njihovih posljedica jedini put u mirnu budućnost.
11.07.2022. u 09:03
get url
text

- Na ovu godišnjicu i uvijek Amerikanci izražavaju svoju solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijim. Ova važna godišnjica podsjetnik je da društvo, politički lideri i institucije svih nivoa u BiH imaju veliku odgovornost da potvrde činjenice vezane za genocid u Srebrenici. Ove činjenice su sa sigurnošću utvrdili Haški tribunal kao i Međunarodni sud pravde - poručio je američki ambasador. 

Pozvao je i bh. političke lidere da prestanu sa svojom zapaljivom nacionalističkom retorikom, te da su to odavno trebali prestati. 

-Bh. zvaničnici na svim nivoima imaju institucionalnu odgovornost da prihvate odgovornost šta se dogodilo u Srebrenici prije 27 godina kao i stalnu obavezu da se time bave kroz podučavanje budućih generacija istini, iskazivanje poštovanja prema žrtvama, podršku preživjelima - uključujući sjećanje, potragu za nestalima, te traženje pravde istraživanjem i procesuiranjem počinilaca, od kojih su neki još na slobodi, među nama. Ovo je jedini put ka budućnosti koji donosi pomirenje ljudima u BiH, koji pomaže zacjeljivanje rana u ovoj zemlji, i garantuje pravedan i trajan mir među djecom i unucima onih koji su patili i umrli u BiH između 1992. i 1995. godine - kazao je Murphy. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.