- Odustajanje članova biračkih odbora nije aktivnost tijela za provedbu izbora, ali je naša obaveza popuniti kada ta pozicija ostane upražnenja – dodao je Arnautović, istakavši da su stoga navodi o navodnoj pripremi za izbornu krađu neosnovano uznemiravanje javnosti.

Na predizbornoj press konferenciji, Arnautović je kazao i da je CIK u zadnjih deset dana obavio razgovore i edukaciju sa sve 143 gradske i općinske izborne komisije, te da na terenu ne postoji nijedan značajnji problem koji bi mogao utjecati na izborni proces.

- Kao izazov s kojim se mogu susresti je obaveza policijskih organa na lokalnom nivou da osiguravaju birački materijal u noći prije otvaranja biračkog mjesta koji se čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta – dodao je Arnautović.

On je kazao da je iskazana potreba za dodatnim pojašnjenjem procedure glasanja uz pomoć drugog lica, te podsjetio da je propisano da birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban ima pravo koristiti ovu pomoć drugog lica kojeg on izabere.

- Istaknut je izazov potpune popunjenosti biračkih odbora usljed nedostavljanja dovoljnog broja prijedloga subjekata ili odustajanja. To se rješava na način da se popunjavaju s rezervne liste gradske, odnosno općinske izborne komisije – dodao je Arnautović.

Opći izbori održavaju se u nedjelju, 2. oktobra.

Na pitanje o evenualnim hakerskim napadima na CIK, Arnautović je istakao da imaju posebnu sigurnu mrežu koju koriste i sigurnosne agencije, te da je komunikacija između izbornih komisija zaštićena.

- Naša web stranica je van te mreže. Ona bi možda mogla biti predmetom napada, ali imamo rješenje i za to, imamo alternativu. S te strane, dakle, proces neće biti ugrožen – istakao je Arnautović.

On je podsjetio da se u nedjelju bira 518 članova organa vlasti, a na glasačkim listićima se nalazi 7.258 kandidata.

VEZANI TEKST - Na Općim izborima u BiH 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Pravo glasa ima 3.368.666 birača, a ima 5.903 biračkih mjesta. Rad izborne administracije nadzirat će više od 60.000 akreditiranih posmatrača, i to najviše posmatrača političkih subjekata.

Procjena je da će izbori koštati nešto više od 12,5 miliona KM, a najviše novca ide na naknade za članove biračkih odbora, za nabavku i štampanje glasačkih listića i poštanske troškove slanja glasačkih paketa u inostranstvo.

Arnautović je rekao i da je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH donio odluku o formiranju operativnog štaba akcije "Opći izbori 2022" koji će biti zadužen za sigurnosni aspekt, a u njemu su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e, OSA-e BiH, Granične policije BiH, CIK-a BiH, entitetskih i kantonlanih MUP-ova i policije Brčko distrikta.

Ono što je novina jeste da će na svakom glasačkom listiću biti otisnut štembilj i potpis nadležne osobe i svaki listić koji to ne bude imao neće se brojati.

Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a odgovorila je i na pitanje kako imamo birača koliko i građana prema popisu, imajući u vidu da glasaju samo punoljetni.

- Centralni brački spisak nije popis stanovništva, to je popis građana koji imaju biračko pravo. Biračko pravo nemaju samo stanovnici BiH nego svi punoljetni koji imaju tu prebivalište – kazala je Bjelica-Prutina.