open-navfaktor-logo
search
Humanitarna akcija
Asocijacija mladih SDA: Podijeljeni bajramski paketi povratnicama u RS koje žive same
Povodom nastupajućeg, Ramazanskog bajrama, članovi Asocijacije mladih SDA okupljeni u Regionalnom odboru Gornje Podrinje i Regionalnom odboru Istočna Hercegovina bili su veoma aktivni na terenu te su organizirali dodjelu bajramskih paketa za povratnike Bošnjake u manji bosanskohercegovački entitet.
23.05.2020. u 19:19
get url
text

Akciju su počeli u četvrtak posjetom Trebinju, Ljubinju, Berkovićima i Nevesinju. U petak su bili u Foči, gdje je grupu mladih entuzijasta u svom kabinetu dočekao predsjednik Skupštine opštine Izet Spahić te im se zahvalio na nesebičnom zalaganju i aktivnostima, koje mladi SDA provode, kako na teritoriji Gornjeg Podrinja, tako i na teritoriji Istočne Hercegovine.

Aktivnosti su nastavljene u haremu džamije Aladža i haremu Atik Ali-pašine džamije, gdje su omladince dočekali Miralem ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Foči i Dženan ef. Krajišnik, imam Aladža džamije sa svojim supragama i djecom, kojima su uručeni bajramski paketići.

Aktivisti su odlučili da paketi budu uručeni ženama povratnicama, majkama, nenama, koje su u poznim godinama i žive same.

Prvu su posjetili Remziju Rašidkadić. Tetu Renku, jednog od prvih povratnika u Foču, zatekli su u maloj i poprilično neuslovnoj garsonjeri u kojoj živi od 2000. godine, gdje joj je društvo pravila još jedna povratnica Zineta Čapra. Ova fočanska intelektualka, prva diplomirana pravnica na teritoriji općine Foča, svoje penzionerske dane provodi uglavnom u maloj garsonjeri, što radi godina, što radi narušenog zdravlja, jer nije u mogućnosti da se puno kreće. Iako je 85 ljeta na plećima, um ove starice je još uvijek bistar i oštar.

- Najviše volim da čitam poeziju, to me još uvijek ispunjava, iako je ne mogu više pisati, volim je čitati - ispričala je ova starica.

A znam da ćeš jednog dana izronit' iz bistre Drine, ljepša neg' gorska vila. I da ćeš stati na svoje mjesto, da ćeš biti ista k’o prije, ovdje gdje vječito si bila – napisala je Renka još davne 2001. godine u pjesmi, u kojoj se žudilo i tugovalo za porušenom Aladžom.

Nakon Foče, omladinci su se zaputili južnije kroz Hercegovinu, gdje ih je u u Fazlagića Kuli, dočekao imam za Gacko i Bileću, Sadet ef. Bilalić zajedno sa svojom suprugom Mirzadom. Klanjan je džuma namaz u džamiji Fazlagića Kuli, te je iskorištena prilika za kratko druženje sa džematlijama.

Posljednja stanica u ovoj humanitarnoj akciji je bila Bileća, gdje ih je dočekala nana Fatima Jaganjac. Nana Fatima jedina je Bošnjakinja koji tretnuno živi u Bileći. Vratila se 2001. godine, nakon što je živjela u izbjeglištvu u Crnoj Gori. Nana Fatima, kod sebe čuva ključeve Careve džamije.

- Ko god dođe i želi da vidi, ja im otvorim vrata džamije, no najčešće u njoj budem sama. Tek nekolicina vjernika se okupi za Bajram i to iz okolnih sela Đeča i Plana - kaže nena Fatima.

Tokom posjete povratnicima u sedam općina podijeljeno je ukupno 20 paketa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.