open-navfaktor-logo
search
Kršenje izolacije
Avdo Muslimović na sudu: S Podhrastova sam pušten 6. augusta, a 7. kad sam izašao iz kuće, bio sam negativan
Pred Općinskim sudom u Goraždu danas je počeo glavni pretres u predmetu protiv Avda Muslimovića iz Ustikoline, optuženom za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.
03.12.2020. u 14:49
get url
text

Muslimović se tereti da je u vrijeme kada mu je određena izolacija zbog zaraze koronavirusom, zatečen izvan svoje kuće, čime je prema optužnici Kantonalog tužilaštva počinio krivično djelo.

Muslimović negira navode optužnice i tvrdi da mjere nije prekršio.

- Zbog teškog zdravstvenog stanja uzrokovanog zarazom koronavirusom, krajem jula ove godine prebačen sam u izolatorij Podhrastovi u Sarajevu. Šestog augusta vratio sam se kući kao oporavljen pacijent. Dan poslije otišao sam na mezarje koje je udaljeno 200 metara od moje kuće, da proučim Fatihu roditeljima i svom sinu, dakle 7. augusta bio sam negativan. Nikoga nisam sreo, ugrozio, osim možda ti mrtvi da su bili ugroženi, a nisu - kaže Muslimović.

Navodi da posjeduje validnu medicinsku dokumentaciju iz koje je, dodaje, jasno vidljivo da je dan prije odlaska na mezarje bio negativan na COVID-19.

- Ipak, optužnica je potvrđena i proces pokrenut, a meni je nanesena ogromna šteta. Živim od poljoprivrede, a zbog ovog događaja meni niko nije došao pred vrata da nešto kupi. Dakle, sada se maltene nalazim na rubu bankrota - kazao je on.

Naredni pretres zakazan je za 25. decembar kada će se u ovom predmetu pojaviti novi svjedoci. Iz Kantonalnog tužilaštva ne žele komentirati ovaj slučaj jer je, kako kažu, postupak u toku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.