open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Avdović: Od jutros je hajka na radnike u zdravstvu jer su nam podršku dali Džaferović i Izetbegović
Iako im to jutros nije dozvoljeno, uz obrazloženje da nisu podnijeli zahtjev na način kako to propisuje Poslovnik Skupštine KS, Jasmin Avdović, član pregovaračkog tima ispred Sindikata radnika u zdravstvu KS, ipak se obratio zastupnicima.
19.04.2022. u 16:32
get url
text

Avdović je podcrtao da Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZOKS) ne može biti usvojen dok se ne potpiše Granski kolektivni ugovor.

- Svjedoci smo da ovo traje više od 30 mjeseci i dokazivo je da je cijelo ovo razvlačenje bilo uvjetovano time da prvo jedan sindikat dobije reprezentativnost, pa sada drugi sindikat to dobije, i to jutros, gle čuda. I dalje ponavljam da to nama ne smeta, ali kolektivni ugovor mora biti zaključen prije nego što se usvoji Finansijski plan ZZOKS – istakao je Avdović.

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici i dalje ispred zgrade Vlade KS, posjetili ih Šefik Džaferović i Sebija Izetbegović

Osvrnuo se i na, kako je kazao, "hajku koja je jutros pokrenuta na Sindikat radnika u zdravstvu KS".

- Ovo što imamo tzv. šatorsko naselje ispred zgrade Vlade KS je bruka svih nas i to je spontano okupljanje. Sindikat zdravstva KS nije organizator, iako mi učestvujemo. To što se neko pojavio danas ili prije deset dana i uslikao se sa nama, odnosno sa našim članovima, ne može biti predmet ove hajke i da se na nas stavlja zvono političkog sindikata. Sa nama su bili i Elmedin Konaković i Dragan Stevanović i Mirza Čelik, Bibija Kerla. Međutim, jutros je došla direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i sada je to odjednom problem. Pitam javnost i sve vas koji direktno ili indirektno učestvujete u toj hajci – šta su to uposlenici zdravstvenih ustanova trebali uraditi kada se direktorica KCUS-a pojavila u parku i uslikala s ljudima? Želim ponoviti da vjerujem u pravnu državu, i da nam ne smeta ničija reprezentativnost, ali ovo nije Dejtonski sporazum. Neka se sa svakim, sindikatom potpiše kolektivni ugovor, ali prije usvajanja Finansijskog plana ZZOKS. To je naš stav – kazao je Avdović.

Zastupnica Jasmina Biščević Tokić, obraćajući se Harisu Vraniću, ministru zdravstva u KS, navela je "kako nijedan radnik u zdravstvu, koji se nalaze ispred zgrade Vlade KS, nije bio ni na jednoj tribini SDA, te ako jesu, neka joj donese dokaz". 

- A, svi smo imali priliku da vidimo predsjednika Sindikata doktora i stomatologa i predsjednika Sindikata medicinskih tehniučara na tribini Nip-a. Ne znam o kojem mi političkom sindikatu govorimo ministre Vraniću? Kada je riječ o direktorici KCUS-a, ne bi polemisala politički s vama, ali reći ću vam jednu stvar. Pravi direktor je uvijek uz svoje radnike ministre Vraniću - kazala je Biščević Tokić.  

 Podsjetimo, jutros je počela hitna sjednica Skupštine KS, na kojoj se razmatra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu i Prijedlog odluke o izvršenju finansijskog plana za 2022. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.