Tri mladića sa motorima kroserima popeli su se prije nekoliko dana do samog prstena Hajdučkih vrata te postavili motore da se slikaju na sami prsten. Tom prilikom su pod gasom i šlajdranjem točkova odronili i dio staze na prilazu Hajdučkim vratima, a malo se odronio i donji dio prstena.

Sve se dešavalo naočigled 30 planinara, a video koji se pojavio na društvenim mrežama zgrozio je ljubitelje prirode. Oni, u cilju očuvanja svjetski poznate poznate ljepote, traže način da reagiraju, kako bahati pojedinci ne bi i dalje uništavali prirodne ljepote. 

Hajdučka se vrata nalaze na 2.000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu Čvrsnice. To je kameni prsten u stijeni, promjera oko pet metara, nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Geomorfološki je spomenik prirode. 

 

 

Postovane kolege planinari juce tokom uspona na Hajducka vrata bili smo svjedoci neuobicajenog prizora, gdje su se 3 mladica sa motorima kroserima popeli se do samog prstena hajduckih vrata te postavili motore da se slikaju na sami prsten. Tom prilikom su pod gasom i slajdranjem tockova odronili i dio staze na prilazu hajduckim vratima a i donji dio prstena se malo odronio. Kao ljubitelji prirode i u cilju ocuvanja ove nase prirodne svjetski poznate ljepote da li mozemo nekako reagovati da se ovakve stvari ne desavaju i da bahati pojedinci ne uniste ove ljepote koje nas okružuju. U prilogu je slika i video dogadjaja u trenutku kad smo stigli na lokaciju. Sve se desavalo naocigled 30 planinara.

Posted by Dario Pintarić on Monday, September 23, 2019