open-navfaktor-logo
search
Spomenik prirode
Bahatili se motorima na Hajdučkim vratima, oštetili prilaz i dio prstena
Sve se dešavalo naočigled 30 planinara, a video koji se pojavio na društvenim mrežama zgrozio je ljubitelje prirode
25.09.2019. u 11:40
get url
text
Hajdučka vrata motoristi

Tri mladića sa motorima kroserima popeli su se prije nekoliko dana do samog prstena Hajdučkih vrata te postavili motore da se slikaju na sami prsten. Tom prilikom su pod gasom i šlajdranjem točkova odronili i dio staze na prilazu Hajdučkim vratima, a malo se odronio i donji dio prstena.

Sve se dešavalo naočigled 30 planinara, a video koji se pojavio na društvenim mrežama zgrozio je ljubitelje prirode. Oni, u cilju očuvanja svjetski poznate poznate ljepote, traže način da reagiraju, kako bahati pojedinci ne bi i dalje uništavali prirodne ljepote. 

Hajdučka se vrata nalaze na 2.000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu Čvrsnice. To je kameni prsten u stijeni, promjera oko pet metara, nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Geomorfološki je spomenik prirode. 

 

 

Postovane kolege planinari juce tokom uspona na Hajducka vrata bili smo svjedoci neuobicajenog prizora, gdje su se 3 mladica sa motorima kroserima popeli se do samog prstena hajduckih vrata te postavili motore da se slikaju na sami prsten. Tom prilikom su pod gasom i slajdranjem tockova odronili i dio staze na prilazu hajduckim vratima a i donji dio prstena se malo odronio. Kao ljubitelji prirode i u cilju ocuvanja ove nase prirodne svjetski poznate ljepote da li mozemo nekako reagovati da se ovakve stvari ne desavaju i da bahati pojedinci ne uniste ove ljepote koje nas okružuju. U prilogu je slika i video dogadjaja u trenutku kad smo stigli na lokaciju. Sve se desavalo naocigled 30 planinara.

Posted by Dario Pintarić on Monday, September 23, 2019
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.