open-navfaktor-logo
search
Blagdan
Bajram-namaz u Hrvatskoj: Dobročinstvo je najvažnije na ovozemaljskom svijetu
Centralna proslava Kurban-bajrama održana je u Islamskom centru u Rijeci, a velik broj vjernika okupio se u zagrebačkoj džamiji
11.08.2019. u 09:20
get url
text

Bajramskim namazom u prepunoj zagrebačkoj džamiji počela je proslava Kurban-bajrama zagrebačkih muslimana, dok je centralno obilježavanje ovog važnog blagdana islamskih vjernika održano u Islamskom centru u Rijeci, javlja Anadolu Agency (AA).

Hutbu muftije Aziza ef. Hasanovića, koja je kao i cijeli bajram-namaz iz riječke džamije uživo prenesena putem državne Hrvatske radio-televizije, u zagrebačkoj džamiji pročitao je Mirza ef. Mešić.

U hutbi je Aziz ef. Hasanović poručio kako Kurban-bajram zauzima posebno mjesto u životu svakog muslimana, jačajući vezu vjernika sa Stvoriteljem.

-Pred Boga ćemo doći svi jednaki, ali nećemo biti isti. Razlikovat će nas dobra i loša djela naša prema roditeljima, supružnicima, djeci, rodbini, prijateljima, susjedima, nevoljnicima, siromasima i svima koji nas okružuju - istaknuo je Hasanović.

{$galerijaFotografija}

-Bolje je Kjabu srušiti nego čovjeka uvrijediti - rekao je Hasanović citirajući Kur'an, istaknuvši kako je dobročinstvo najvažnije na prolaznom ovozemljskom svijetu.

Hasanović je u hutbi pozvao vjernike muslimane da danas posjete rodbinu, susjede i prijatelje te se sjete najbližih koji su preselili na ahiret.

Bajram u Zagrebačkoj džamiji - 11. 8. 2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.